We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kasteel Cesky Stenberk

Kasteel Český Šternberk is een parel onder de Tsjechische kastelen. Het is al zo'n 800 jaar in bezit van dezelfde familie en wordt tot op de dag van vandaag bewoond door het 20e geslacht van de familie Šternberk!

 

Kasteel Český Šternberk    Český Šternberk ligging in de heuvels in het Sázavadal  Kasteel Český Šternberk wachttoren

 

de geschiedenis van kasteel Český Šternberk


In het jaar 1241 begon Zdeslav van Divišov (Divišov is een dorpje aan de Sázava) met de bouw van zijn kasteel aan de overkant van de Sázava. Een strategisch gekozen plek, beschermd door de rivier en het omringende heuvellandschap en met een goed zicht op de omgeving. Hij noemde het Sternberg. Deze naam was afgeleid van de achtvormige ster uit het wapen van Divišov en in die tijd was het gebruikelijk om Duitse namen te gebruiken. Dus de naam Šternberk is afgeleid van Sternberg. Later nam Zdeslav ook de naam Šternberk aan als familienaam en zo ontstond het geslacht Šternberk. 

Český Šternberk is een zeer imposant kasteel. Verheven op een rots boven de rivier geeft het gotische kasteel met de dikke verdedigingsmuren en ronde torens een indrukwekkend beeld. Met enkele tussenpozen is het geslacht Šternberk dus al 800 jaar eigenaar van het kasteel. In de 15e eeuw was de familie het kasteel 12 jaar kwijt, ze verwierven het terug maar het totaal geplunderde kasteel moest ingrijpend worden gerevoveerd en de vestingmuren werden versterkt. In 1712 stierf de laatste directe afstammeling uit de lijn van Zdeslav van Šternberk en kwam het kasteel in handen van andere adelijke families tot het Zdenek van Šternberk in 1841 lukte om het kasteel terug te kopen. Nog een laatste keer moest de familie van Šternberk afstand doen van hun kasteel, in de communistische tijd werden ze onteigend. Extra pijnlijk was het dat de rechtmatige eigenaar van het kasteel, Jiří van Šternberk, rondleidingen moest geven in zijn voormalige woning want het kasteel was toen al een museum. Jammer genoeg heeft hij niet mee kunnen maken dat de familie in 1992 het kasteel weer terug kreeg van de Tsjechische overheid. Tot op de dag van vandaag is het kasteel het thuis van zijn zoon, Zdeněk van Šternberk. Hij bewoont de 1e etage, die afgesloten is voor het publiek. Het kasteel is overigens in de vorige eeuw grondig aangepast aan de moderne tijd en heeft elektriciteit, riolering en verwarming. 

 

Český Šternberk ridderzaal  Kasteel Český Šternberk familiestamboom  Český Šternberk bibliotheek

 

een bezoek aan kasteel Český Šternberk

 

Het is mogelijk om het kasteel onder begeleiding van een gids te bezoeken. De rondleiding duurt ongeveer een uur en voert langs 15 kamers die ook daadwerkelijk door de familie van Šternberk in hun dagelijkse leven werden gebruikt. Naast enkele gezellig ingerichte slaapkamers en woonvertrekken met antiek meubilair zijn er een paar hoogtepunten in de tour. De prachtige en authentiek ingerichte ridderzaal laat de grandeur uit lang vervlogen tijden zien. De fraai gestucte St. Sebastian kapel heeft een Nederlands tintje. Het 16e eeuwse schilderij achter het altaar is van de hand van de Nederlander Pieter Steevens. In de studeerkamer van Jiří van Šternberk is de complete stamboom van de familie op de muur geschilderd. Mooi zijn ook de bibliotheek en de ontvangstruime, echt kasteelwaardig! Tot slot zijn er nog enkele kamers met allerhande verzamelingen zoals een prentenverzameling en pijpenverzameling van de familie.  

Een stukje van het kasteel af staat nog een oude verdedigingstoren uit de 16e eeuw. De toren heeft aan één kant een scherpe punt. Het idee was dat daarmee vijandelijke kogels op de scherpe punt zouden afketsen. 

Op de binnenplaats van het kasteel is een gezellig restaurantje. Parkeren kan gratis bij het kasteel, er is hier niet zoveel plek maar in het dorpje zijn ook nog 2 parkeerterreinen. Český Šternberk heeft een station, u kunt bijvoorbeeld vanuit Sázava met de trein komen. 

Hrad Český Šternberk
Český Šternberk 1
257 26 Český Šternberk

 

Český Šternberk woonvertrek  Český Šternberk ontvangsthal Český Šternberk St. Sebastian kapel  Český Šternberk kamer met jachttrofeën

 

kanoën vanaf kasteel Český Šternberk 

 

Dat is pas leuk, eerst een lesje geschiedenis in kasteel Český Šternberk en dan er lekker op uit in de kano. Onder het kasteel kunt u opstappen voor een 9 km. lange kanotocht over de Sázava rivier. Dit stuk van de rivier is vrij breed en rustig, een mooi tochtje voor het hele gezin en een goede manier om van de schoonheid van het het Sázavadal te genieten. 

 

een dagje uit in de omgeving van kasteel Český Šternberk

 

Vanuit Český Šternberk kunt u alle kanten op!

De prachtige hoofdstad van Tsjechië, Praag. Maar 3 kwartier met de auto.
De mooie zilverstad Kutna Hora
De leuke stadjes Humpolec en Pelhřimov
De beukenbossen van Voděradské bučiny zijn een beschermd natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Zwemmen kan hier ook in de meren bij Jevany en Vyžlovka
 Ondřejovs Observatorium met het astronomisch museum staat op de top van de berg Žalov en ligt in een park met zeldzame bomen en aparte sculpturen. Mooi complex in art nouveau stijl. 
 Kom meer te weten over de architectuur van Tsjechië in het openluchtmuseum voor volksarchitectuur in Kouřim. 
Kasteel Berchtold, leuk om te bezoeken met kinderen, er is een grote speeltuin en een kinderboerderij.
 "One of a kind" is de bedevaartskerk in Žďár nad Sázavou. Deze pelgrimskerk werd gebouwd ter ere van St. Jan van Nepomuk. Een meesterwerk van de architect Santini. Het gebouw heeft de vorm van een pentagram en ligt afgelegen op de heuveltop Zelená Hora
Kasteel Konopiště  

 

kasteel Český Šternberk kanovaren  Kasteel Berchtold  Vyžlovka meer