We maken gebruik van cookies.  
background-image

Vydra, stenen rivier in de Sumava

De rivier Vydra in de Šumava, één van de mooiste rivieren in Tsjechië

Vydra stenen rivier in Zuid Bohemen  de Vydra rivier in de Šumava  de Vydra rivier in de Šumava

De Vydra is een 23 kilometer lange rivier in Tsjechië. De Vydra begint in het Boheemse Woud (Šumava) bij Modrava (tip: bierbrouwerij met goed eten) op een hoogte van 980 meter, aan de samenvloeiing van de Roklanský potok en de Modravský potok.

Het is één van de mooiste bergrivieren in Šumava en stroomt door een romantische kloof in het gedeelte van Antýgl naar Čeňkovu pila. Het natuurreservaat Povydří  is één van de meest bezochte plaatsen in de Šumava.

In Povydří ligt een educatieve wandelroute die van het dorp Antýgl naar Čeňkova Pila leidt. Volg het rode toeristenbord en laat u leiden naar de romantische diepe vallei van de Vydra.
De bodem van de rivier is bezaaid met grote keien die hier een wilde rotsbodem heeft gevormd.

Neem een kijkje vanaf de brug over de rivier de Vydra bij Antýglu, u kunt hier goed parkeren op de parking (betaald). Ook bij Rokyta kunt u goed betaald parkeren.
Er loopt een handige route (wagenweg), nu een mooi (fiets) pad langs het Vchynicko-tetovský kanál. Het werd oorspronkelijk gebruikt voor het vervoer van boomstammen vanuit het Boheems Woud.
Het is hier prachtig om te wandelen langs de rivier. Het parcours is bedoeld voor voetgangers en mensen in een rolstoel, en informatieborden beschrijven de belangrijkste bezienswaardigheden van het gebied.
 

Wat is het Vchynicko-tetovský kanál?


Dit kanaal is een 16 km. lange vaargeul die begint bij de rivier de Vydra bij Rechle,  het hoogteverschil is 190 m.

Langs het traject van het kanaal zijn de originele stenen boogbruggen en bakstenen troggen bewaard gebleven. Brandhout werd verder vervoerd van Čeňkova Pila via Otava en Vltava naar Praag. Toen de houtkap in de Šumava beperkt werd nam het belang van het kanaal af. Daarna werd het kanaal gebruikt als watertoevoer voor de Vydra-waterkrachtcentrale in Čeňková Pila.

U kunt bij Rechle kunt u ook goed parkeren, ook hier vindt u een mooie brug. Rechts van de brug het kanaal met het mooie wandel/rolstoel/fietspad ernaast. Links een natuurpad, klauteren over stenen en boomwortels langs de soms woeste rivier.
Aan het begin is de rivier rustig en een ideale plek om te pootjebaden of te zonnen op de stenen langs de oever.

Langs de wandelroute zie je de rotsformaties, gigantische rotsblokken en de “stenen”” rivier.

VCHYNICKO-TETOVSKÝ  Fiets-wandelroute in de Sumava  Vchynicko tetovský plavební kanál
 

Waarom is de Vydra rivier zo bijzonder?


Omdat de relatief rustige rivierstroom met veel kleine stenen geleidelijk veranderd in een wild brullende kloof is dit een hele bijzondere plek.

Het water vindt zijn weg tussen een aantal gigantische granieten rotsblokken die in de rivierbedding liggen, waardoor niet alleen stroomversnellingen maar ook kleinere watervallen ontstaan.
De wandelroute direct langs de rivier is op sommige plekken pittig (klauteren).
Maar ook in de directe omgeving wemelt het van de mooie routes.
Het is een populaire plek voor toeristen. 
 

Wolven reservaat


Niet ver van ligt in het plaatsje Srní het wolvencentrum Vlčí výběh Srní. In dit drie hectare grote centrum worden de wolven geobserveerd om een beter beeld te krijgen van de dieren en hun gedrag.
De entree is gratis maar u kunt de auto parkeren tegen een klein vergoeding (er zijn maar een beperkt aantal plaatsen).
U kunt de wolven bekijken vanaf een houten observatiedek dat u bereikt via een 2 of 3 km. lange educatieve route (niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn).
Honden zijn niet toegestaan.
https://www.npsumava.cz/navstivte-sumavu/navstevnicka-centra/nc-srni/ 

wolvencentrum in srni  prášily-jezero  Kašperk, wandelgebied


Prášily


Een leuk klein dorpje langs en een walhalla voor fietsers en wandelaars.
Het dorpje is het middelpunt van diverse routes. Ook ligt er een botanische tuin en een mooi meer op ongeveer 3 km afstand van het centrum. 
 

Wat is er in de buurt te doen

►   Kasteel Kašperk
►   Kasteel Rabí
►   Kasteel Velhartice
►   Annín – glasslijperij 
   Hartmanice Mountain Synagogue 
►   Catacomben Klatovy 
►   Železná Ruda - Špičák 
►   Prašivec bos
►   Diverse uitkijktorens in de buurt van Sušice; o.a. Svatobor , Rozhledna na Sedle, Rozhledna na Špičáku, Rozhlena na Pancíři een toeristenhuisje. 
►   Het stadje Sušice 

Kasteel Kašperk
  Kasteel Rabi Prachtig wandelen in de Šumava