We maken gebruik van cookies.  
background-image

Trutnov

Het stadje Trutnov ligt in het dal van de Úpa rivier en aan de voet van het Reuzengebergte oftewel Krkonoše. Trutnov is met 30.000 inwoners de hoofdstad van deze streek in de regio Hradec Králové en wordt ook wel de toegangspoort tot het Reuzengebergte genoemd.   

Trutnov Reuzengebergte  Trutnov in het noorden van Tsjechië  De draak is het symbool van Trutnov


het historische centrum van trutnov


Het stadje Trutnov werd in 1260 gesticht, volgens de legende op de plek waar ridder Albrecht van Trautenberg een bloeddorstige draak had verslagen. Het symbool van de draak is opgenomen in het wapen van Trutnov en zie je overal in de stad terug. Ieder jaar in mei wordt tijdens het drakenfestival een sculptuur van een draak aan het stadhuis gehangen, deze blijft tot de herfst hangen ter herinnering aan het ontstaan van de stad.

Het hart van Trutnov is het Krakonošovo plein, dit vierkante plein is volledig omrand met arcade bogen. Ook in de straten rondom het plein komen de arcadebogen terug. In de galerijen zitten de leukste winkeltjes en restaurantjes en er hangt een gezellige en gastvrij sfeer. Belangrijkste bezienswaardigheden op dit historische plein zijn het neo-gotische stadhuis, de Krakonoš fontein met daarop afgebeeld de heerser van het Reuzengebergte en een imposante pestzuil. Een goede manier om Trutnov te verkennen is via de wandeling "van standbeeld tot standbeeld". De route is te verkrijgen bij de VVV in het stadhuis, dit is ook het startpunt. U wandelt op uw gemak van de ene naar de andere bezienswaardigheid zoals de Drakengalerij, het Podkrkonoší museum en de prachtige concertzaal in de voormalige Lutherse kerk. De wandeling eindigt in het park. Hier kunt u genieten van het uitzicht vanaf de Šibeník-heuvel. 

Een belangrijke datum in de geschiedenis van Trutnov is 27 juni 1866. Op die dag vond de Slag van Trutnov (Trautenau in het Duits) plaats, een veldslag in de Pruisisch-Oostenrijkse oorlog onder leiding van generaal Gablenz. Via een wandelpad van ca. 3 km. komt u via 12 informatieborden meer te weten over deze veldslag. Het natuurpad start en eindigt bij het stadhuis. De route is onderdeel van een langere fietsroute vanaf de Poolse grens via Trutnov en Dvůr Králové nad Labem tot aan Chlum bij Hradec Králové waar de Pruisisch-Oostenrijkse oorlog werd beslist. Iedere 5 jaar wordt de slag herdacht met een militair spektakel en erediensten voor de gevallenen. In het museum in Trutnov is een expositie gewijd aan de Slag van Trutnov. 

 

Trutnov concertzaal  Monument generaal Gablenz in Trutnov  Šibeník-heuvel heuvel in Trutnov

 

spelen, zwemmen en sporten in trutnov


In Trutnov is een leuke speelplaats voor kinderen. In activiteitencentrum Trutnov kunnen kinderen klimmen in een touwpark of op de klimmuur, skelteren in het verkeerspark en spelen in een avontuurlijke speeltuin. Fit blijven is in Trutnov niet moeilijk! Wandel eens naar Paradráz, Houska of Poříčský en oefen u fit op de fitnesstoestellen in de natuur, leuk met het hele gezin. De omgeving van Trutnov is ideaal om te mountainbiken. Heerlijk fietsen in het rivierdal, door de bossen en over de heuvels. Er zijn 15 routes, geschikt voor volwassenen en kinderen van beginner tot gevorderd. Lekker een dagje naar het zwembad kan natuurlijk ook in Trutnov. Er is een mooi binnen- en buitenzwembad met sauna en solarium. Zwemt u liever in natuurwater, ga dan naar het Dolce meer in Oblanov of bosbad Sejfy in Mláde Buky. 

 

Trutnov mountainbiken  Trutnov zwembad  Trutnov met kinderen

 

de omgeving van Trutnov


In de omgeving van Trutnov is nog veel meer te zien!

  Bizarre rotsformaties, mysterieuze rotssteden, romantische wandelingen en een breed scala aan actieve activiteiten, dat zijn de Adršpach-rotsen
  Net onder Trutnov ligt het dorpje Oblanov aan het Dolce meer. Dit grote recreatiemeer is leuk voor een dagje "strand".
  Čížkovy kameny rotsen liggen op een beboste bergrug ten oosten van Trutnov. Mysterieuze rotsen in vreemde vormen en steile rotswanden, dit gebied heeft de bijnaam klein Adršpach.
  Ook het oude sanatorium Hospital Kuks is zeker aan te raden.
  Zo kunt u een heel leuk uitstapje maken en heerlijk wandelen in het nabijgelegen Ratibořice en het pittoreske Babiččino údolí, de grootmoeders vallei. Zeker doen!
  Hier vlakbij ligt het Rozkoš recreatiemeer 
  Bij het historische stadje Dvůr Králové nad Labem ligt een prachtige dierentuin met mooi safaripark en een stuwmeer met een prachtige dam, de Les Království Dam
  Mladé Buky sportcomplex met een 1500 meter lange rodelbaan en een sprookjespad.
  In Mladé Buky is een 18-holes golfbaan voor beginners, kinderen en professionals
  Pec pod Sněžkou, 900 m lange bobsleebaan en speellandschap.
  Speelpark Pecka ligt bij het bergstation van de Portášky-stoeltjeslift in Velká Úpa. Prachtig gelegen speelpark, gemaakt uit natuurlijke materialen. Bereikbaar met de lift of via een wandeling van 2,5 kilometer.
  Breng een bezoek aan Janské Lázně met een mooi boomkronenpad en ook een aanrader met kinderen is speeltuin Kabinka.
  artilleriefort Stachelberg was onderdeel van de Tsjechoslowaakse verdedigingslinie en bestaat uit een enorme bunker met een ondergronds gangenstelsel van 3,5 km. lang.
 Vrchlabí heeft een mooi 16e eeuws kasteel, een botanische tuin en het Krkonose museum is er gehuisvest. Zwemmen kan bij het Vejsplachy recreatiemeer aan de rand van Vrchlabí. 
 Bij bergstadje Špindlerův Mlýn ontspringt de Elbe. Er leidt een mooie wandeling naar toe. 
Koningsstad Hradec Králové, mooi historisch centrum en leuke winkelstad
 Nog meer uitstapjes in het Reuzengebergte 


Fort Stachelberg omgeving Trutnov  Trutnov Dolce meer  Čížkovy kameny rotsen Trutnov

 

wintersport in trutnov


Vanuit Trutnov staat u in no-time op de ski's. Op maar 10 km. afstand liggen de pistes van skigebied Mladé Buky en rijdt u 5 km. verder dan bent u bij de gondellift in Janské Lázně en heeft u toegang tot het grote skiresort Cerna Hora-PEC

Adršpach rotsen   Janské Lázně in Tsjechié  Mladé Buky rodelen