We maken gebruik van cookies.  
background-image

Trebonsko

Rožmberk-vijver-Třeboňsko  Fietsen in de streek Třeboňsko  Prachtige wandeltochten in Třeboňsko


De streek Třeboňsko is een beschermd landschapsgebied in Zuid Bohemen. Gelegen rondom de prachtige stad Třeboň tussen de steden Jindřichův Hradec en České Budějovice.

Het gebied is overwegend plat, maar vanwege de vele prachtige visvijvers heeft het een pittoresk karakter. Hierdoor is het gebied ook ideaal plek om te fietsen en wandelen. Onderweg kunt u het unieke landschap bewonderen met zijn netwerk van visvijvers, traditionele dorpsarchitectuur en vele andere toeristische attracties. Er zijn ook veel educatieve wandelpaden te vinden.

De streek rond Třeboň kenmerkt zich door de talloze meertjes en visvijvers met vooral karper.  Deze waterreservoirs werden al in de middeleeuwen aangelegd en brachten de vroeger ongezonde streek van vochtige moerassen tot bloei. Nu is het een prachtig divers gebied.

Het grootste waterreservoir is de Rožmberkplas, met eeuwenoude eiken op de dijken. Andere bekende meertjes zijn Velký Tisý en Malý Tisý. 

Het beschermde landschap Třeboňsko met een uitgebreide hoeveelheid verschillende rotsplanten en diersoorten (waaronder veel watervogels, zelfs de zeearend!) is een internationaal biosfeerreservaat. 
Vandaag de dag heeft Třeboňsko zo’n 460 visvijvers en is daarmee de belangrijkste regio van de visindustrie in Tsjechië.
Zoals bijna overal in Tsjechië mag er alleen gevist worden met een vergunning.
 

Trebon, Unesco beschermd landschap


De Třeboň-regio is uitgeroepen tot UNESCO-biosfeerreservaat en een beschermd landschapsgebied (CHKO Třeboňsko). De meest waardevolle biotopen in de Třeboň-regio zijn de veenmoerassen .

Met zijn grote wateroppervlakken is Třeboňsko ook een belangrijk Europees gebied voor het nestelen en overwinteren van watervogels . Een groot deel van de regio is door de Tsjechische regering (Natura 2000) uitgeroepen tot speciaal beschermingsgebied voor vogels. 

zandduinen in vlkov  Borovany-zwemplas  Natura 2000 gebied


De bezienswaardigheden van de regio Trebon
 

De historische stad Třeboň 

► Het kasteel in Stráž nad Nežárkou

► De stad Borovany met een heerlijke zwemplas en een Augustijns klooster

► Boeren- en Dorpsmuseum in Kojákovice 

► De Rožmberk-vijver

► De Svet (Wereld) Vijver, een van de meest beroemde Třeboň-visvijvers, is de 14e grootste visvijver in Tsjechië (200 ha). Het ligt naast het historische centrum van Třeboň 

► De zandduinen in de buurt van Vlkov, prachtig wandelgebied

► Openluchtmuseum van het IJzeren Gordijn. Het openluchtmuseum van het IJzeren Gordijn is een onderdeel van een educatief wandelpad getiteld "Totalitarisme verdeelt - Democratie verbindt ”. Dit is een rondweg van 6 km die begint bij het treinstation in Borovany. Je kunt kleine grensbunkers van 1936 - 1938 op dit pad zien

► Het ruige Šumava gebergte, het Novohradské gebergte en het Blanský les liggen in het zuiden van de regio. Ook het gebied ten oosten van Jindřichův Hradec (men noemt het Boheemse Canada) is een interessante vakantieplek
 

Třeboň-historisch-centrum  Třeboň  Třeboň