We maken gebruik van cookies.  
background-image

Tabor

      

Op een granieten rots boven het dal van de rivier de Lužnice ligt de oude Zuid-Boheemse stad Tábor (35.000 inw.). 

De stad werd gesticht door de Hussieten onder leiding van de predikant Jan Hus. Deze Jan Hus nam in 1412 zijn toevlucht tot de burcht Kozí Hrádek, in Sezimovo Ústí, vlakbij Tabor. Jan Hus kreeg steeds meer volgelingen en werd uit Sezimovo Ústí verdreven. Zij vluchtten en streken neer op een nabijgelegen berg waar de vesting Klotnov stond en zij noemden deze berg Tábor. Deze fanatieke Hussieten werden dan ook de Taborieten genoemd. De Taborieten trokken onder leiding van Jan Žižka ten strijd tegen de katholieken met Tábor als uitvalsbasis. Na de dood van Žižka in 1424 duurde het nog 10 jaar en 5 veldslagen tot de Hussieten zich overgaven en de meer gematigde Hussieten het voor het zeggen kregen.

Tábors bewogen geschiedenis herinneren de restanten van de verdedigingswerken om de oude stadskern heen.
Vooral de burchttoren Kotnov en de Bechyne poort trekken de aandacht.

In de smalle en kronkelige straatjes staan prachtig versierde koopmanshuizen uit de 15e en 16e eeuw. Op het hoogste punt van het oude centrum ligt het stadsplein (Žižkovo nám.). Midden op het plein staat hier het standbeeld van Jan Žižka en er is een renaissance fontein. Rondom het plein staan mooie huizen, sommigen versierd met graffito. Blikvanger aan het plein is de witgepleisterde, prachtig versierde, laat gotische kerk.Vanaf de 78 m. hoge toren heeft u een goed uitzicht over de omgeving.

In het gotische raadhuis is het Hussieten museum gevestigd. Op de begane grond van het raadhuis is de toegang tot een onderaards gangenstelsel dat werd gebruikt als schuilplaats en opslag van munitie tijdens de vele oorlogen.

Tábor ligt aan het Jordán meer. Dit meer werd aangelegd voor de drinkwatervoorziening. Het meer wordt veel gebruikt door watersporters evenals de rivier Lužnice, een paradijs om kano te varen en te vissen.
De botanische tuinen van Tábor vormen een oase van rust in de stad evenals de 18 m. hoge waterval aan het Jordán meer.

Bijzonder zijn de geologische expositie Pod Klokoty, aan de oever van de Lužnice en de rotsformatie Granátová Skála. Hier komt het beroemde Tsjechische granaat vandaan.

Tábor is niet alleen een bezienswaardige stad maar ook een sfeervolle en gemoedelijke stad. Er zijn veel restaurantjes en terrassen waar het gezellig zitten is en waar u gastvrij wordt ontvangen. Tábor is een stad om van te genieten!  


Afstand Venlo - Tabor 803 km.

 

Bezoek ook de romantische kasteelruïne Borotín ongeveer 12 km ten noordwesten van Tábor en het romantische rode kasteel Červená Lhota.