We maken gebruik van cookies.  
background-image

Podyji Nationaal Park

Welkom in het kleinste nationale park van Tsjechië. 

Podyjí, Nationaal Park  Podyjí, Nationaal Park. Mooi wandelgebied  Podyjí, Nationaal Park.
 

het Podyjí National Park ligt in het zuidwesten van Moravië en vertegenwoordigt één van de laatst bewaarde riviervalleien van Midden-Europa. De 40 kilometer lange vallei van de rivier de Dyje ligt tussen Vranov nad Dyjí en Znojmo. De meeste soortgelijke gebieden zijn allemaal veranderd door de bouw van dammen, dat is hier niet gebeurd.

Aan Oostenrijkse zijde is het verbonden met het Nationalpark Thayatal en men noemt het gebied daarom ook wel de Thaya-kloof. Het is een prachtig stiltegebied met diep uitgesneden meanders, rotswanden en zeeën van steen.
 

U kunt verschillende routes volgen door het park, en op de meest interessante plaatsen van het Nationaal Park staan informatieborden in drie talen. Er zijn geen afvalbakken in het gebied, neem uw afval mee terug uit het park!

U kunt het Podyjí National Park ook bezoeken met een gekwalificeerde gids die u nog meer kan vertellen over dit unieke stukje natuur. 
 

Podyjí is een toegankelijk park, natuurvriendelijk en veilig. Desondanks is het noodzakelijk om een paar basisregels in acht te nemen. Natuurlijk heeft u goede schoenen en eventueel een regenjas of windjack nodig. De zomer wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en relatief intens zonlicht. Vergeet u dus niet uw zonnebril en genoeg te drinken mee te nemen.

 

Hoe komt u bij het Podyjí National Park en wat is er te zien.
 

Bij het Bezoekerscentrum van Podyjí in Čížov kunt u terecht voor veel informatie en wandelkaarten. Het bezoekerscentrum bevindt zich in het voormalige wachtgebouw uit de Oostblokperiode aan het einde van het dorp Čížov. Het ligt aan de drukste toeristische route naar Oostenrijk op ongeveer 6 km van Vranov nad Dyjí. 
Naast het centrum liggen de overblijfselen van het zogenaamde "IJzeren Gordijn",- het enige monument in zijn soort in Zuid-Moravië.

U kunt goed Fietsen en wandelen in Podyjí. Bezoek vooral de ruïnes van de kastelen Nový Hrádek, Kaja en kasteel Hardegg, En er zijn diverse mooie plekken vanwaar u een prachtig uitzicht hebt. Neem eens een kijkje bij de Šobes-wijngaard. 
Het hele park is 63 km² groot en er is genoeg te ontdekken als u het op de fiets of te voet wilt verkennen. Bij het bezoekerscentrum in Čížov kunnen ze u de mooiste fietsroutes en wandelpaden aanraden. Ook verkopen ze kaarten van de regio.

Bijzonder leuk is ook het natuurpad - naučná stezka v Popicích een educatief pad van ongeveer 3 km. in het  oostelijke deel van het Podyjí National Park rond de geboorteplaats van Charles Sealsfield in Popice.

Bezoek als u hier bent ook de kastelen BÍtovVranov nad Dyjí en de schitterende Kasteelruïne Cornštejn. Of ga lekker zwemmen in het Vranov Stuwmeer vlakbij.