We maken gebruik van cookies.  
background-image

Plzen

De historische stad Plzeň ligt in West Bohemen, niet ver vanaf de Duitse grens.

 Oude marktplein in Plzeň  Oude stadsplein in Plzeň  Oude marktplein in Plzeň


In 2015 was Plzeň de Culturele Hoofdstad van Europa.

De mooie stad heeft een historisch centrum met barokke en renaissancehuizen, u vindt er ook een paar zéér oude straatjes uit de middeleeuwen en de kathedraal van St. Bartholomeus met de hoogste kerktoren in West-Bohemen. 

Sinds 1842 wordt er in Plzeň het beroemde bier Pilsner Urquell gebrouwen. Het is ontzettend leuk om een rondleiding te volgen in de bierbrouwerij. Hier komt dus het woord Pils vandaan!
Tijdens de rondleiding door de brouwerij loopt u langs alle belangrijke plekken, waaronder het hart van de brouwerij - de historische én de hedendaagse brouwerij met een capaciteit van 120.000 flessen per uur.
U kunt de ingrediënten proeven waarvan het pils wordt gemaakt, En tot slot is er uiteraard een bierproeverij!

In de historische kelders liggen eikenhouten vaten opgeslagen, waaruit u meer dan 18 jaar ongefilterd en ongepasteuriseerd Pilsner Urquell-bier kan proeven (vanaf 18 jaar). 

  Pilsner Urquell brouwerij in Plzeň    Pilsner Urquell brouwerij in Plzeň    Pilsner Urquell brouwerij in Plzeň
 

Bezienswaardigheden in Plzeň?


Een zeer aangenaam stukje in de stad is Mlynska-Strouha (Molengracht). In 2010 werd dit het park van het jaar. Sindsdien trekt het veel bezoekers, zowel de lokale bevolking als toeristen. Naast bankjes en een groot grasveld, zult u gefascineerd zijn door kleurrijke interactieve sculpturen in het park, die niet alleen dienen als decoratie, maar ook als klimrekken voor kinderen.
U vindt het aan de rand van het historische centrum.


Ook mooi is een bezoek aan de Grote Synagoge in het centrum van Plzeň, de grootste van Tsjechië, de op één na grootste van Europa en de derde grootste ter wereld na Jeruzalem en Boedapest.
De Synagoge werd gebouwd in 1888-1892 in Neo Romaanse stijl met Moorse elementen. Het is een monumentaal pand met twee torens van 45 meter hoog. 
Tot december 2021 was het gebouw gesloten vanwege een grote renovatie.

Mlynska-Strouha (Molengracht) in Plzeň  Grote Synagoge in Plzeň   Plzeň-historische-kelders


Ga ook eens ondergronds in Plzeň !!!


Er is een uitgebreid labyrint van gangen, kelders en putten gebouwd sinds de 14e eeuw en het gangenstelsel is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de stad het heden van de stad Plzeň.

U kunt de tour alleen maar maken met een gids en er is zo’n 800 meter voor bezoekers.
Tijdens de tour van ongeveer 60 minuten leert u het leven onder de stad kennen en ontdekt u de geheimen van authentieke vondsten en hoekjes die de ondergrondse verbergt waaronder ook een replica van een ondergronds waterrad.
De ingang van de ondergrondse is in het gebouw van het Brouwerijmuseum.
https://www.prazdrojvisit.cz/prohlidky/prohlidka-plzenskeho-historickeho-podzemi/ 

Plzeň heeft meer te bieden:

Midden in het centrum kunt u het poppenmuseum bezoeken, hier worden alle marionetten en andere poppen tentoongesteld die gebruikt werden in de volkscultuur van het poppenspel vanaf het begin van de 19e eeuw.

Zelf ook creatief bezig zijn? Dat kan; de werkplaats is elke woensdag van 13 tot 18 uur open voor publiek.

►  Techmania, een wetenschapscentrum voor kinderen vanaf 3 jaar.

►  Dinopark, vooral geschikt voor kinderen van 5 tot 12 jaar.
►  Dierentuin van Plzeň 
 

Omgeving van Plzeň
 

Zwemmen:

►   De Bolevecké-vijvers liggen aan de noordkant van Plzeň. In de zomer zijn de vijvers aantrekkelijk om te zwemmen.
U vindt er ook routes die geschikt zijn voor inline skaten en routes die geschikt zijn voor rolstoelen en kinderwagens. U kunt een aangename wandeling maken rond het Sofronka-arboretum, Bolevák, Šídlovák of Kameňák. De meer veeleisende wandelaar kan de route naar de uitkijktoren van Krkavec volgen.

Bij het grote Bolevecké meer vindt u schoon water, zandstrand, verhuur van ligstoelen en parasols en een gezellige bistro met een ruim aanbod aan snacks. In de zomer kunt u ook een boot, waterfiets of paddleboard huren. Zowel kinderen als volwassenen kunnen tijdens het zomerseizoen genieten van de gigantische trampolines. Naast de Grote Bolevec-vijver zijn er ook andere plaatsen geschikt om te zwemmen, zoals Kameňák.

►  Jezírko u Borská přehrada, Zwemmeer en groot complex met activiteiten in het zuiden van Plzeň: http://www.skodaland.eu/
►  Košutecké jezírko, ondergelopen zandsteengroeve met grasstrandjes.
►   Er zijn diverse binnenzwembaden in de stad en omgeving.

 

Cultuur

►   Romaanse rotonde van St. Peter en Paul is een van de oudste nog bestaande kerkgebouwen in zijn soort in Tsjechië.
►   Klášter Kladruby, benedictijnenklooster met daarnaast een mooi natuurpad.
►   Tweetakt museum met o.a. historische Trabanten uit de tijd van het socialisme. De historische tentoonstellingen laten ook zien hoe mensen uit de DDR hun vakanties aan de Oostzee doorbrachten. Je ziet de kampeeruitrusting, maar ook bijvoorbeeld een tent voor het hele gezin, die om economische redenen op het dak van de Trabant is gebouwd. Erg interessant. Gelegen in de buitenwijk van Plzeň –Lobzy
►   Maak eens een ritje door de omgeving en bekijk o.a. de volksarchitectuur in romantische omgeving van de rivier de Klabava. 

 

Actief in de buurt van Plzeň

►   Wandelen van van Bor naar Slovany, erg leuk met kinderen door de natuur en u komt langs 3 speeltuinen. Zelf een picknick meenemen! 
►   Verder is er een wirwar van wandelpaden, educatieve natuurpaden en uitgezette fietsroutes in de omgeving.
►    Bij Radyně kunt u een mooie wandeling maken vanuit Černice of Starý Plzenec (oud Plzeň), U kunt hier de rotsachtige uitkijk beklimmen, om het kasteel en de omgeving te bewonderen.
►    het mooie stadje Sušice, poort naar de Šumava.

Rotunda bij Plzeň   Bolevecké zwemvijvers  Klášter-Kladruby