We maken gebruik van cookies.  
background-image

Pisek

Písek is een levendig stadje met leuke, typische oude straatjes en met kleine winkeltjes en gezellige restaurantjes.
 

Písek met de oude stenen brug  Pisék, historische binnenstad  Pisék, historische binnenstad


Písek is een prachtige stad met koninklijke allure. Deze historische stad is gelegen aan de rivier Otava, waar al sinds het jaar 800 goud werd gevonden. Hieraan dankt Písek dan ook haar naam. Písek betekend zand, dit is afgeleid uit het wassen van het rivierzand op zoek naar goud.  
 
De stad werd in de 13e eeuw gesticht door Premysl Otakar II. Hij bouwde een kasteel, een kerk en een stenen brug. Tot op de dag van vandaag is deze brug de belangrijkste bezienswaardigheid van Písek. Deze oude stenen brug (13e eeuw) is de oudste stenen brug van Tsjechië (ouder dan de Karelsbrug in Praag) en de op twee na oudste stenen brug van Europa. Vanaf de brug heeft u een mooi uitzicht op de stad en op de mooie gekleurde sfeervolle huizen aan de kade.
 
Maak een wandeling langs de oude stenen brug, die ouder is dan de Karelsbrug, bekijk het voormalige koninklijke kasteel (tegenwoordig het Prácheň Museum), de historische krachtcentrale en de klok op de toren van de Geboortekerk van de Maagd Maria.

Het raadhuis van Písek dat net als de kerk aan het marktplein ligt werd tussen 1737 en 1764 gebouwd en is versierd met beelden. Het huisvest nu het streekmuseum.  

Op de binnenplaats staan de resten van de in 1532 afgebrande burcht. In een overgebleven zaal is nu het stadsmuseum gevestigd. Rondom het marktplein staan ook enkele mooie patriciërswoningen. Ook de moeite waard is de 17de eeuwse Wenceslaskerk. In de kerk is een fresco zichtbaar van Jan Hus op de brandstapel.

 

Wat is er te doen in de omgeving van Písek?


 Uiteraard het Orlikmeer met veel watersportmogelijkheden
► Natuurreservaat Výří skály in de buurt van Oslov, schitterende wandelingen en hier nestelt de Bubo bubo , de grootste Oehoe van Tsjechië
Het beschermde natuurgebied Písecké hory met de uitkijktoren Jarník (650 m.).
Er is een groot netwerk aan fiets- en wandelroutes
► Er zijn diverse kastelen en burchten in de omgeving zoals Orlik en Zvikov
Krokodillen zoo in Protivin  https://krokodylizoo.cz/
► Kanoën of kayaken op de Otava: Kijk o.a.  hier voor info: https://pujcovna-kanoe.cz/

Písecké-hory. Prachtig natuurgebied
  Bubbo Bubbo, grote Oehoe in Tsjechië  Výří Skály, vlakbij Pisek