We maken gebruik van cookies.  
background-image

Orlikmeer

Het Olrikmeer in Tsjechië is ontstaan door het bouwen van de grote dam in de rivier de Vltava. De dam werd gebouwd tussen 1954 - 1961. 
Aan de voet van de dam werd een waterkrachtcentrale met vier Kaplan-turbines gebouwd. Aan de rechterkant van de dam is een stellinglift voor boten, die de sluiskamers vervangt die gebruikelijk zijn bij andere dammen. 

Zeilen op het Orlikmeer    watersport-orlikmeerDit grote meer, Orlická přehrada, ligt in de rivier de Vltava, en is een waar walhalla voor watersportliefhebbers. U kunt op veel plaatsen zwemmen en watersporten, er zijn boten en surfplanken te huur.
Het stuwmeer dankt zijn naam aan het Kasteel Orlík, dat ooit boven de diepe vallei van de rivier de Vltava stond en tegenwoordig slechts een paar meter boven het oppervlak van het stuwmeer ligt.

Ten zuiden van de dam bevindt zich een haven op de linkeroever langs het Orlík-reservoir, dat de dam verbindt met Orlík nad Vltavou en het kasteel van Zvíkov. 
 

Waar kunt u zwemmen bij het Orlikmeer?


Veelal bij campings die aan de oever van het meer liggen.
Popelíky:   populaire badplaats op de rechteroever. Het strand is grasachtig met zand geleidelijk het water in. In de omgeving zijn campings, restaurants, jachthavens, sportterreinen . U kunt hier bootjes huren en waterfietsen. De eenvoudigste manier om hier te komen is vanuit Milešov. 

Lavičky:  gelegen op de linkeroever. Er is een openbaar kamp, ​​de oevers zijn omzoomd met bossen en er is een zandstrand met geleidelijke toegang tot het water. Te bereiken via het dorp Milín en het dorp Bohostice. Bohostice is ook te bereiken vanuit Solenice. 

Trhovky:  kleine badplaats met camping. Aan de rechteroever van de rivier en u vindt een zandstrand en een dennenbos. In de zomermaanden kunt  u vanaf hier een mini ruise over het meer maken. Trhovky . is het meest toegankelijk vanuit de dorpen Milešov en Klenovice. Ook met glijbaan.

Orlík–Podskalí:  bij de camping aan de rechteroever van de Vltava, op ongeveer 4 km van Klučenice. 
Tegenover andere campings vindt u hier een relatief rustige omgeving voor gezinsrecreatie. Er is een bootverhuur, winkel, krantenwinkel en diverse restaurants. Nabij de camping, ​​aan de linkerkant van de baai (rechteroever) is er een haven met recreatieve watertransport. Heel gemakkelijk om hier te komen vanuit Klučenice. 

Charvátská stráň:  plaats op de linkeroever, favoriete bij liefhebbers van nudisme. Je kunt hier komen vanuit het dorp Vystrkov. 

Radava:  kamp met zand- en grasstrand op de rechteroever van de rivier de Vltava, directe "tegenover" het kasteel Orlik”. 
U kunt zwemmen, vissen en talloze watersporten beoefenen zoals windsurfen en zeilen. ER is een zwembad, bij het kamp kunt u boten huren met een motor. 
Er is ook een aanlegsteiger in Radava.  In de buurt van Klučenice. 

Velký Vír:  gelegen op de linkeroever van de rivier en er is een aanlegsteiger. Het eerste lager gelegen strand ligt onderaan het kamp bij het grasveld voor caravans en tenten. Het biedt gemakkelijke toegang tot het water, een zandstrand dat geschikt is om te zonnebaden en ook een relatief geleidelijke toegang tot het water. 
Het tweede lager gelegen strand is een romantische plek met een van de meest fantastische uitzichten op het Orlik-meer in het hele gebied. Het strand is in twee delen verdeeld door een klein rotsachtig schiereiland met een grasachtig plateau aan de bovenkant. Je kunt Velký Vír bereiken vanuit het dorp Kožlí (in de buurt van Orlík nad Vltavou) of vanuit Zalužany in de buurt van Mirovice.
 

Velký-Vír, cruiseboten  Veel bootjes te huur  en strandjes langs het meer  Trhovky-plaatsje-aan-orlikmeer 

 

Wat is nog meer leuk om te bezoeken?


Naast natuurlijk alle watersportfaciliteiten is er veel cultuur en mooie stadjes in de omgeving.

 Kasteel Orlík.
Kasteel Zvíkov.
► Het stadje Písek met de oudste stenen brug van Tsjechië.
► Rozhledna Milada, de uitkijktoren in Přední Chlum, een 30 meter hoge toren met mooi uitzicht.
Het stadje Mílevsko met het zeer oude Premonstratensian klooster.