We maken gebruik van cookies.  
background-image

Nationaal Park Sumava (UNESCO)

Het nationaal park Šumava is een nationaal park (Tsjechisch: národní park) dat in 1963 is uitgeroepen tot een beschermd natuurgebied. 
In 1991 is het nationale park gesticht. Het behoort sinds 1990 tot een biosfeerreservaat van de UNESCO. 

Voor vakantiehuizen in de Sumava kijkt u hier.

Železná-Ruda omgeving  Povydří-natuurpark  De Natuur in de šumava


De Sumava, prachtig natuurgebied in Midden-Europa


De Šumava wordt ook het Boheems Woud genoemd, en is het grootste Nationale Park (CHKO) van Tsjechië, Het hele gebied bestaat voor ongeveer 80% uit bossen.

Het gebied strekt zich uit tot over de grens en in Duitsland noemt men het Bayrischer Wald. Samen vormen de gebieden het grootste natuurgebied van Midden-Europa. Nergens in Europa vindt u zo’n uitgestrektheid van bossen, oerbossen en veengebieden.

Men noemt deze streek niet voor niets “de groene longen van Europa”.

De Šumava  loopt vanaf Plzeň tot aan de Duitse en Oostenrijkse grens en vanaf het Lipnomeer naar Železná Ruda.
Als u van uitgebreide wandeltochten en ruige natuur houdt is de Šumava voor u de juiste bestemming.
Voor meer informatie over de specifieke plaatsen die u wilt bezoeken raden wij aan de toeristenbureautjes te bezoeken; hier kunt u informatie vragen over waar u het beste kunt genieten van de prachtige natuur.

Het nationaal park was tot 1990 alleen voor grenswachten toegankelijk, en niet voor toeristen of Tsjechen. Daardoor is het eeuwenoude park goed bewaard gebleven en zijn er weinig veranderingen geweest, en is het park voor het grootste deel nog in originele staat. 
 

 

Čertovo Jezero  Blansky Les  Kanoën in de buurt van Sušice


WANDELEN IN HET BOHEEMS WOUD IN TSJECHIE


Op de top van de hoogste berg Plechtý (1378 meter boven zeeniveau) kunt u heerlijk wandelen en genieten van het uitzicht.
Maar ook in het eeuwenoude bos Boubinsky bij Vimperk kunt u prachtige wandeltochten maken. Vimperk is een leuk stadje met eigen brouwerij en wordt ook wel de poort naar het Boheems Woud genoemd. Hier begint ook de zogenaamde “golden trail”. U kunt hier urenlang wandelen zonder dat u iemand tegen komt.

Ook een zeer indrukwekkende wandelroute in het Nationaal Park Šumava is het Medvědí stezka pad oftewel Berenpad.
Het pad heeft een lengte van 14 kilometer en loopt van het treinstation Ovesná naar het treinstation Černý Kříž. U komt hier geen beren meer tegen, de laatste is in 1856 gespot.
Deze route loopt ook langs het Schwarzenberský plavební kanál, gegraven voor het transport van hout naar de Donau.

Maar overal in de Šumava  zijn wandelpaden en educatieve tochten uitgezet, ook speciaal voor kinderen. Mocht u niet willen wandelen maar toch interesse hebben in de natuur en cultuur dan kunt u gebruik maken van de ecologische 'groene' bussen die u langs de belangrijkste toeristische routes brengen .Ook deze informatie kunt u bij de informatiecentra krijgen.

Een bekende plaats in het Bohemer Woud is Železná Ruda, een goed uitgangspunt voor tochten in het Boheemse Woud. Deze plaats ligt vlak bij de grens en in de nabijheid van twee meren: Černé jezero  (Zwarte Meer) en Čertovo jezero (Duivelsmeer). Het Zwarte Meer is het grootste natuurlijke meer van Tsjechië. Het stadje is aan alle kanten omgeven door bergtoppen. De streek rond Železná Ruda is een beschermd natuurreservaat, waardoor  het gebruik van de auto beperkt wordt.
 

Beide gletsjermeren zijn ruim 35 meter diep en liggen op een hoogte van ongeveer 1000 meter. Ze zijn helaas verboden voor zwemmers maar het is er prachtig om te wandelen en u zult genieten van het roerloze, donkere oppervlak waarin zich de naaldbomen weerspiegelen. 
Geflankeerd door de steile Jezerní stěna (Merenwand), liggen beide meren op loopafstand van elkaar (7 kilometer) en zijn ca. 35 meter diep. In in dit bergachtige gebied zijn dan ook veel valleien.

De meren zijn ook goed te bereiken vanuit het twee kilometer noordelijker gelegen vakantieplaatsje Špičák. 
Tussen de  meren liggen twee bergen: De 1340 meter hoge Jezerní hora en de iets zuidwestelijker gelegen Svaroh (Zwercheck 1335 meter). Maar bezoek ook zeker de "stenen rivier" de Vydra. Langs deze schitterende rivier ligt een prachtig natuurpad, maar overal in de omgeving kunt u mooie uitgezette wandelpaden vinden.
 

Leuke stadjes in de Sumava


Kašperské Hory, pittoresk stadje met een kasteel en rijke geschiedenis.
► Klatovy, historische koninklijke stad in de Šumava 
 Železná Ruda, bergstadje in de vallei van de rivier Řezná
► Sušice, zeer leuk stadje aan de oever van de rivier de Otava 
► Domažlice, met een prachtig marktplein
 

Sumava, Kastelen en Cultuur


► Bisschopsburcht Horsovský Týn, een 12e-eeuws kasteel
► Ruïnes van kasteel Hirštejn, mooi om te wandelen ook
► Burcht Kašperk, met ridderspelen in de zomer
► Burcht Švihov uit de 15e eeuw, prachtig!
► Kasteel Rabí, de grootste kasteelruïne in Tsjechië
► Kasteel Strakonice uit de 13e eeuw

 

Klatovy stadplein  Kasteelruïne rabi  Švihov, kasteel