We maken gebruik van cookies.  
background-image

Mooie wandelroutes Reuzengebergte

We hebben u al diverse prachtige wandelroutes laten zien in het Reuzengebergte. Maar mocht u nog niet uitgewandeld zijn dan hebben we hier nog wat extra voorbeelden voor urenlang plezier in de natuur. Ook Geocaching wordt veel gedaan. Als u ergens het woord "Stezka" tegenkomt op de bewegwijzering, kunt u ervan uitgaan dat het een mooi wandelpad is.
 

WANDELEN IN HET REUZENGEBERGTE

Het dichte net van wandelwegen wordt aangeduid met een kleurmarkering
Rood: kamwegen en andere lange afstanden
Blauw: middellange afstanden.
Geel: korte verbindingswegen

In natuurreservaten mag u alleen op de gemarkeerde wandelwegen lopen. U vindt er vaak een "natuur- of educatie pad" met informatieborden. Zorg voor een goede wandelkaart en let op weersveranderingen. Neem wat te drinken mee en let op: in de bergen is het vaak wat kouder.

De toppen van het gebergte zijn vlak afgesleten, waardoor u goed op de bergkammen kunt wandelen.  Špindlerova bouda en de hoogste berg de Sněžka zijn bijvoorbeeld goede uitgangspunten voor een wandeling op de hoofdkam. U loopt op de Tsjechisch-Poolse grens (de "Vriendschapsweg") met adembenemende uitzichten. In duizelingwekkende afgronden liggen kleine gletsjermeren. De zuidelijke (Boheemse) kam is iets lager en wordt onderbroken door het Elbedal.
 

Riegrova Stezka (Semily). Een wandeling van 2 á 3 uur

Iets ten noorden van de plaats Semily, tussen Bítouchov en Podspálov vind je over een lengte van 3 km een opmerkelijke en romantische vallei, door de eeuwen heen uitgeslepen en gecreëerd door de rivier de Jizera.


Het gehele gebied is natuurreservaat (sinds 1951) waarin een diepe kloof is uitgesneden uit verschillende lagen gesteente, (groene leisteen, graniet en vulkanische basalt) met aan weerszijden een gemengd bos en rotsformaties langs de randen.
Langs de oostkant van deze vallei ligt de Riegrova Stezka (naučná stezka údolím Jizery), oftewel het Rieger’s pad, dat zijn oorsprong vindt in Železný Brod en afbuigt bij Podspálov.
Op dit punt vindt de samenvloeiing van de rivieren de Jizera en de Kamenice plaats.
Via het Jizera dal en het rotsachtige ravijn “galerij Jizera” eindigt de route uiteindelijk in Semily. Het pad is genoemd naar Dr František Ladislav Rieger (1818-1903), een belangrijk politicus en Tsjechisch publicist.

Bekijk ook het technisch monument, de spoorweg aan de linkeroever van de rivier Jizera die door een aantal tunnels gaat met een totale lengte van 743 m. Aan de linkeroever van de rivier de Jizera bevindt zich ook een 1300 m lange tunnel die het water van Jizera naar de waterkrachtcentrale bij Spálov afvoert.
Hier kun je mooi langs wandelen en met een treintje terug naar Semily rijden......of rond lopen over de Kamenný Stezka.
Riegrova Stezka wandelpad Tsjechië Reuzengebergte 


Bílá Třemešná (berg Zvičina)

Bílá Třemešná (5 km ten westen van Dvůr Králové nad Labem). Hier ligt de stuwdam Les Kralovstvi (vrij vertaald "oudste bos van het koninkrijk"), die in 1910 gebouwd is om het overtollige water van het Reuzengebergte tegen te houden. De stuwdam ligt sprookjesachtig en is gebouwd in de stijl van Anton Pieck. Een wandeling langs het stuwmeer is 4,5 km heen en 4,5 km terug, u kunt dit in ongeveer 2,5 uur prima doen.

Een wandeling van de voet naar de top van de berg Zvičina is circa 10 km. Op de top aangekomen heeft u een schitterend uitzicht over de hele omgeving. Vlakbij ligt ook het dorp Třebihošť - Horní Dehtov, waar twee skiliften zijn en een paragliding school.
stuwdam Les Kralovstvi Bílá Třemešná

 

Rozlhedna (uitkijktoren) Žalý  in Herlíkovice bij Benecko

Korte wandelroute naar de uitkijktoren (mag ook met de stoeltjeslift). Start: parkeerplaats bij de piste van Benecko. 
Een hele korte wandelroute van 3 km, met een behoorlijke klim erin. Je loopt, tegen de klok in,  via Benecko over de rug van Žalý (Přední en Zadní Žalý, respectievelijk 1018 en 1035m) een rondje en passeert bij deze route op de top rechts de uitkijktoren (Zadní Žalý).
Je gaat met de auto naar Benecko en parkeert in de buurt van de piste. Vervolgens loop je direct het omhoog lopende bospad op, de wandelroute naar de uitkijktoren (Rozhledna) staat duidelijk aangegeven.
Het pad naar boven gaat vrijwel helemaal door beboste gebieden, dus weinig uitzicht. Daar waar het pad een haarspeldbocht maakt krijgt u even uitzicht op het weidse landschap. Links het uitzicht op het langgerekte Horní en Dolní Branná.
Uiteindelijk komt de toren en de bouda (hut) in beeld. De bouda dateert uit 1890,de stenen uitkijktoren is van twee jaar later. De toren staat nog altijd in zijn oorspronkelijke vorm op de top van de berg Žalý.
Ook leuk om de berg van Žalý van dichtbij te zien. Žalý is ook bekend vanwege de skipistes Herlíkovice aan de oostzijde en aan de westzijde Benecko. Voor wie niet wil of kan wandelen, maar toch een kijkje wil nemen op Žalý, kan dus met de skilift naar boven.
Wandelroute Reuzengebergte 


Wandeling langs de beelden van Křížová cesta na Kuksu (Kruistocht bij Kuks) 

Stanovice 54401 Stanovice  GPS-coördinaten  50°23'58.72"N, 15°51'44.772"E
Křížová cesta na Kuksu (vrij vertaald de kruistocht) vertelt het verhaal van de hoop en het lijden van de mens. Het is een modern uitgevoerde beeldenroute bij het prachtige barokke Hospital Kuk. 15 top beeldhouwers uit heel Tsjechië (3 generaties) hebben deze beelden gemaakt van zandsteen dat uit Hořice afkomstig is.

 De kruiswegstaties van de 21e eeuw zijn te vinden nabij het dorp Stanovice u Kuksu (2 km van Kuks, 4 km van Dvur Králové nad Labem). Volg het natuurpad Půjdem spolu do Betléma  (Laten we samen naar Bethlehem gaan)  of de rode toeristische route.  De kruiswegstaties van de 21e eeuw zijn het hele jaar door toegankelijk. Toegang is gratis. Je kunt de tocht te voet of met de fiets doen.

Er zijn ook twee geocaches hier (Novodobá krížová cesta u Kuksu). U kunt ook starten bij het treinstation van Žireč
Wandelroute beelden bij Kuks Reuzengebergte 


Mravenčí stezka - "Mieren wandelroute" - Hostinné

Lengte wandeling: 4.6 km (2.3 km eerste deel, 2,3 km, tweede deel), Hoogteverschil: 130 m, Tijd: 1,5 uur, categorie: makkelijke wandeling
In de omgeving van Hostinné vind je veel verborgen verrassingen, in de bossen aan de oostelijke rand van Hostinné leven grote mierenkolonies. Een prachtig natuurpad voert u langs deze mierenhopen, het is een idee van een onlangs overleden ornithol. De wandelpaden zijn aangelegd rond 2006. U kunt bij het Infocentrum in Hostinné een kaart kopen van deze wandeling.
Mieren wandelroute Reuzengebergte Tsjechië 

 

Stachelberg (bij Babí)

(10 km ten noorden van Trutnov) U rijdt door Babí en volgt de weg tot u rechts Stachelberg ziet. Het is een bijzondere militaire vesting, door de Tsjechen in de periode 1938-1940 als verdedigingslinie tegen Hilter gebouwd.  Hier ligt ook een mooi wandelgebied van het nationaal park. U kunt hier wandelen combineren met een bezoekje aan de bunkers. Met een gids kunt u via een trap (35 meter onder de grond) afdalen.
Ook buiten de bunkers is het zeer de moeite waard met het prachtige landschap en schitterende uitzichten!

Je kunt via een goed uitgezette route mooie voorbeelden zien van loopgraven en bunkers (deze worden door de vereniging goed onderhouden). Kruip door, sluip door, boven op de bunkers klimmen en onderzoeken wat daar binnen nou eigenlijk is Buiten is vrij toegankelijk. 
Let op: Je moet geen claustrofobie en/of hoogtevrees hebben en een beetje goed ter been zijn (i.v.m het afdalen en beklimmen van de 186 traptreden). En neem een jas of trui mee want het is beneden best koud.
Wandelen langs fort Stachelberg Tsjechië

 

De kasteelruïne " Hrad Trosky" Rovensko pod Troskami

Het plaatsje Troskovice ligt onder aan de berg van Trosky. Volg de groene en/of blauwe wandel- en fietsroutes omhoog, ook wordt de route aangeven met HRAD TROSKY. Het is een behoorlijke klim omhoog.  Boven aangekomen kom je bij de "kasteel" muur met een grote houten deur. Links de kassa.  Je komt op een kleine binnenplaats. Vervolg de weg en je passeert een hoge stenen poort en komt op een grotere binnenplaats. Nu kan je kiezen naar welke uitkijktoren je wilt gaan. De hoge toren of de iets minder hoge toren. De ene uitkijktoren heet Baba (47 meter hoog) en iets naar beneden is de iets hogere toren Pana (57 meter hoog).
U heeft hier een prachtig uitzicht.
Trosky 


Adršpach en Broumovské stěny

Achter Trutnov (50 km) ligt een geweldig gebied voor bergbeklimmers en klauteraars. De is bezaaid met vreemde zandsteenrotsen, naaldbomen en grote rotsblokken. Als u het rots gebied bij Adršpach binnenkomt loopt u langs o.a. een meer (rondje om het meer duurt ongeveer een half uur).

Behalve romantische wandelingen tussen de bizarre rotsformaties kunt u ook een boottochtje maken op het meertje dat door steile rotswanden omsloten is. Tot de bezienswaardigheden behoort ook de Grote waterval, de buste van J.W. Goethe en een rots kapelletje met grafmonumenten van tragisch overleden bergbeklimmers.
Iedere rotsformatie heeft een naam gekregen zoals: de Suikerhoed, het Krukje van Krakonoš, de Piano van Krakonoš, de Olifant enz.

Andere fraaie formaties liggen ten zuid oosten van het toeristische dorp Adršpach. Deze zijn het best te bereiken via de groen gemarkeerde wandelroute vanaf het station van Adršpach dat centraal aan de noordzijde van het berggebiedje ligt. Ook met de auto zijn ze goed te bereiken, vanaf Teplice, even voor het hotel Skalni Mesto begint de route. Broumov ligt 4 km ten oosten van de bergrug en is een bezoek waard vanwege het grote 18e-eeuwse klooster, dat in vol barakornaat in het dorp staat. In het klooster zijn kerk, bibliotheek en streekmuseum te bezoeken.

Vijftien km. ten noorden van Náchod ligt Police nad Metují en de stad kan een uitgangspunt zijn voor een tocht in Broumovské stěny, ook een gebied met rotsformaties van zandsteen. Dit kleine gebergte leent zich voor bergbeklimmen en wandelen. De grillige vormen zijn het resultaat van eeuwenlange verwering en erosie, en zoals gebruikelijk hebben creatieve geesten een verhaal bij elke rots die een gelijkenis vertoont met dier of mens.
Adršpašské-skály-boot-trip
Broumovské stěny 


Babiččino údolí (grootmoeders vallei)

In Ratibořice ligt Babiččino údolí (met Kasteel Ratibořice) vindt u een prachtige wandeling langs het mooie riviertje Babiččino. Er het hele gebied is verbonden met het literaire werk van de bekende schrijfster Božena Němcová, die hier haar wereldberoemde roman "Babička" (Grootmoeder) schreef. In Ratibořice ligt ook een kasteel met kasteelpark, een molen, de Oude blekerij, de Herenkroeg, en de Victoria waterval. Het kasteel is te bezichtigen. elk uur is er een rondleiding. Zonder de gids is het niet mogelijk het kasteel te bezichtigen.

Het natuurpad begint bij de school van Barunčina in Česká Skalica, leidt langs de rivier Úpa naar Ratibořice en vervolgens naar Rýzmburk, waar het eindigt. De route is 7,5 km lang en heeft in totaal 25 haltes, waarvan 18 informatieborden en 7 haltes gericht op literatuur en wetenschap.
Voor natuurliefhebbers is Babiččino údolí een verrukking, net zoals het schitterende berglandschap, de heuvels, bossen en rivieren waaronder de Labe (Elbe), Metuje en Úpa.
Babiččino Udoli 


Gouden route - Zlatá stezka Českého ráje

De zogenaamde Gouden route - Zlatá stezka Českého ráje loopt door de meest aantrekkelijke plekjes in dit toeristisch zeer populaire gebied. De route is rood aangegeven en begint bij het treinstation Malá Skála. Daarvandaan gaat u naar de wegsplitsing van de route. Steek de spoorweg over en na de rode richtingaanwijzer gaat u via een plantsoen steil omhoog tot aan de rand van het bos om zo verder in dorp Besedice te komen. Vanaf Besedice kunt u verder via de rode Zlatá stezka over Koberovy en Hamštejnský Vrch tot aan Kozákov komen.

Een tweede mogelijkheid is, dat u in dorp Besedice vanaf de rode route Zlaté stezky Českého ráje overgaat op de groen aangegeven toeristische route, zodat u via het rots labyrint Kalich en de kasteel ruïne Zbirohy komt.
rots labyrint Kalich 


Cesta česko-polského přátelství (De Weg van de Tsjechisch-Poolse Vriendschap)

Vertrek vanaf  de tweesprong onder de Tvarožník (boven de Vosecká-berghut) vanuit het westen, of Pomezní Boudy (Malá Úpa) vanuit het oosten

De route loopt langs de Sneeuwkuilen (Sněžné jámy), Mannen- en Meisjesstenen (Mužské kameny - Dívčí kameny) tot aan de Špindler-berghut (Špindlerova bouda). Hier buigt de route meer af richting het Poolse gedeelte van het Reuzengebergte, met uitzicht op de Velký en Malý Staw (vijvers), en stijgt vervolgens naar de Sneeuwkop (Sněžka). Vanaf de Sněžka daalt de weg af naar Pomezní Boudy. Kan alleen te voet afgelegd worden.

De Weg van de Tsjechisch-Poolse Vriendschap loopt over de bergkammen, is een rood aangeduide route en verbindt het westen en oosten van het Reuzengebergte met elkaar. Over de lengte van 28 kilometer loopt de route op de grens van Tsjechië met Polen of kruist deze. Omdat de route over de hoogste bergtoppen van het Reuzengebergte loopt, zult u ten volle genieten van uitzichten en interessante plaatsen.
De route begint in het westelijke Reuzengebergte op de tweesprong onder de Tvarožník (boven de Vosecká-berghut). Daar kan men vanuit Harrachov of Rokytnice nad Jizerou heenkomen, maar dan wordt de wandeling (van 28 km.) nog ongeveer 8 km langer Of u kunt natuurlijk op vele plaatsen in het Reuzengebergte op deze route aansluiten, als u niet de hele lange wandeling wilt maken.
Cesta česko-polského přátelství (28 km)  


Wandelsuggesties vanuit Špindleruv Mlýn

Vanuit het dorp Špindleruv Mlýn starten 8 wandelroutes van 10 tot 20 km. En voor de minder ervaren of minder eisende wandelaar starten er vanuit het dorp 6 routes tot 10 km. U kunt dus direct vanuit Špindleruv Mlýn gaan wandelen zonder eerst met de auto naar een ander dorp te hoeven rijden.

Bij Špindleruv Mlýn kunt u een wandeling maken naar de bron van de Elbe, waar zich ook enkele mooie watervallen bevinden.
Zorg voor een goede wandelkaart en let op de weersveranderingen.

de Sněžka bij Pec pod Sněžkou, de hoogste berg van Tsjechië (1602 m. boven de zeespiegel) is met een stoeltjeslift te bereiken. Een schilderachtige wandelroute voert u terug naar Pec pod Sněžkou. Denk u er wel aan dat het op vrijdag vaak gesloten is.
Śnieżka_wandelroute

Behalve wandelen op de gemarkeerde paden en het ondernemen van bergtochten zijn er vele mogelijkheden zoals bv:
 Vrchlabí, waar zich het Krkonoše museum en het regionaal informatiecentrum bevinden, wordt ook wel de toegangspoort tot het Reuzengebergte genoemd.
Het gebied leent zich goed voor lange wandeltochten. Je kan bijvoorbeeld vertrekken vanuit de dorpen Onvergetelijk is de stad en rodelbaan in Špindleruv Mlýn.

Ook in de zomer is hier veel te beleven zoals de Rodelbaan van 1400 meter lang met 22 bochten, drie tunnels en 5 jumps. Je wordt met deze sleetjes (waar je alleen of met z'n tweeën in kan) de berg opgetrokken en kan er net zo hard weer naar beneden sleeën als je durft.
Je vindt hier ook een stuwmeerdam labska alwaar ze veel activiteiten organiseren zoals dam-beklimmingen en afdalingen, tokkelen met een kabelbaan over de Labe (120 meter lengte en 12 meter hoogte). Bungee running (Lopen over een rubberen kabel). 
Mědvedín, bij Špindleruv Mlýn
 

Slzy Krkonoš  (Tranen van de Krkonoše)

Wandeling vanuit Špindleruv Mlýn op zoek naar de 3 watervallen en terug door de vallei Labský důl. Echt een hele mooie bijzondere wandeling van totaal 17,5 kilometer.

Het verhaal gaat dat de watervallen zijn gemaakt door de tranen van feeën, die boven op de berg zitten te huilen.
Vanuit Špindleruv Mlýn gaat u met de stoeltjeslift "Mědvedín" naar boven en dan lopend verder. De auto kun je bij de lift parkeren. Tip: koop een enkele reis kaartje naar boven.
De lift gaat in het zomerseizoen elk half uur omhoog tussen 8.00-12.00 en 13.00-18.00 uur.
Eenmaal boven volg je de rode wandelroute. Het eerste stuk is een afwisselend pad met stenen, een loopbrug en een mooi bospad.
Na de 1e kilometer bereik je het uitkijkpunt šmidova vyhlidka waar u kunt genieten van het prachtige uitzicht.  De route vervolgt u door het nationaal natuur park.
De rode route komt uit op de weg (route vanaf Horní Mísečky naar boven naar de berghut Vrbatova Bouda). Op deze weg moet je een behoorlijk eind omhoog lopen. (behoorlijke klim). Bij de hut kunt u wel lekker wat eten en drinken.

Vervolg de rode route richting Pramen Labe en Labska Bouda.
Het eerste wat je rechts op de route tegenkomt is een kleine bunker, deze maakt deel uit van een verdedigingslinie uit de 1e en 2e wereldoorlog Je mag deze bunker in en .
Als je het pad vervolgt kom je over een klein zijriviertjes van de Labe de Pančava. Het water stroomt tussen vele grote rotsblokken door richting de rand van de berg waar hij ietsje verderop verandert in de grootste waterval van Tsjechië. Pančavsky Vodopad
Deze is met 148 meter de hoogste in Tsjechië waarbij het water met 35l/s naar beneden valt over 4 delen van 36, 40, 23 en 20 meter.
Vanaf de waterval loopt het pad met hele grote rotsblokken een hoek om en dan kom je op een super mooi uitzichtpunt
Ambrožova vyhlídka Hier kijk je over het hele dal van de Elbe uit en dat is waar je later zult gaan lopen!
Nu loopt u het pad verder af ...aan het eind kun je links en rechts af, hier rechts aan houden richting.Labská Bouda! Labská Bouda staat op de rand van labská rokle en Navorská jáma op een hoogte van 1340 m.

Voordat je naar de Bouda loopt kun je kiezen welke route je vervolgt. linksaf gaat de rode route voor de Bouda langs, deze gaat in ongeveer 1 kilometer rechtstreeks naar de Pramen Labe en is voor iedereen goed te lopen. Rechtsaf gaat de gele route richting de Poolse grens.Deze route is langer maar wel erg mooi. Maar rechtsaf gaat ook de blauwe route, deze gaat naar Špindleruv Mlýn helemaal naar beneden

Maar als u er zo dicht bij bent dan wilt u vast de Pramen Labe (bron van de Elbe) even bezoeken. Dus eerst linksaf de rode route op! Pramen Labe, het begin waar de rivier de Elbe ontspringt ligt hier boven in de Krkonoše (Reuzengebergte) op een hoogte van 1386 m.

De Elbe loopt van hier eerst langzaam naar beneden en komt dan later als een grote waterval (Labský vodopad) verder het dal in dat naar dezelfde rivier is vernoemd. De totale lengte van de rivier de Elbe (Labe) is 1154 km.

Nadat je dit gezien hebt kunt u de route weer een stukje terug lopen richting Labska Bouda en dan verder via de blauwe route.

Labský vodopád is een 1 van de meest krachtige watervallen en is op dit moment 35 meter hoog. Op het plateau heb je een heel mooi zicht over de vallende waterval en het dal eronder. Je kunt zelfs een soort sluisje open maken zodat je kunt zien wat er gebeurt als je het water eerst opvangt en dan later pas ineens los laat
Na deze mooie 2e waterval loop je het pad omhoog en ga je links de blauwe route volgen.
Zowel de muren als de paden zijn van rotsen/keien en het is een geweldig mooie maar vermoeiende afdaling. Deze vallei heette Labská Rokle.
En dan ineens kom je weer over een bruggetje dat over een kleinere waterval ligt...
Het is echt heel mooi om dat verval van al dat water te zien....overal ontstaan watervalletjes...groot en klein.

In het Labský důl ziet u pas goed hoever u eigenlijk al naar beneden bent afgedaald.
Vanaf dit punt is de Pančavsky Vodopad op zijn mooist, 148 meter kletterend water naar beneden. 
Vanaf hier is het nog 4,5 km. naar beneden wandelen over de weg naar de parkeerplaats.
Het is een pittige wandeling maar hele erg de moeite waard. Lunchpakket en wat te drinken meenemen. Onderweg kunt u in verschillende Bouda’s wat drinken of eten.
Slzy Krkonoš waterval