We maken gebruik van cookies.  
background-image

Mikulov

In het zuidoosten van Tsjechië, in de wijnregio Moravië, ligt het historische Mikulov. Dit pittoreske stadje is omringd door wijngaarden en het glooiende landschap van het door Unesco beschermde landschapspark Pálava.

Mikulov is een historisch stadje in Moravië   Het pittoreske Mikulov in Moravië   Mikulov in Moravië is een sfeervol stadje

 

het historische centrum van mikulov

 

Mikulov is gelegen in de Pavlov heuvels (Pavlovské vrchy) en is het centrum van deze vruchtbare wijnstreek. De eerste vermelding van het stadje stamt uit de 12e eeuw toen werd begonnen met de bouw van een vesting, het latere kasteel van Mikulov. In de 16e eeuw kwam het stadje in bezit van de familie Dietrichstein die zich tot 1945 heeft ingezet voor de ontwikkeling van Mikulov. Vooral František van Dietrichstein is in de 17e eeuw van grote invloed geweest op de indeling en bouwstijlen van de stad en onder zijn leiding werden renaissance architecten uit Italië aangetrokken om Mikulov meer aanzien te geven. Door de geografische ligging van Mikulov is het stadje door de eeuwen heen een ontmoetingsplaats van culturen en religies geweest. In de 16e eeuw was Mikulov het centrum van de Joodse gemeenschap in Moravië. Helaas is slechts een klein deel van de Joodse wijk bewaard gebleven. Een groep van 45 huizen met typisch Joodse kenmerken, de synagoge en de Joodse begraafplaats zijn aangemerkt als cultureel erfgoed. Tijdens een wandeling van 1 kilometer via 16 stops en drie informatiepanelen kan de bezoeker kennis maken met dit deel van de geschiedenis van Mikulov. 

Het hoogtepunt van Mikulov, letterlijk en figuurlijk, is het prachtige kasteel. Begonnen als een houten vesting en door de jaren heen verbouwd tot een gotisch en na een grote brand in de 18e eeuw tot een renaissance kasteel. Aan het einde van de 2e WO is het kasteel door terugtrekkende Duitse troepen in brand gestoken. In de decennia daarna is het kasteel in zijn oude luister hersteld. Het regionale museum is in het kasteel gehuisvest en er worden verschillende rondleiding gegeven waarbij het mogelijk is om de kasteelbibliotheek, de twee torens en de kelders met het wijnbouwmuseum te bezoeken. In één van de kelders ligt een reuzen wijnvat met een inhoud van maar liefst 1010 hectoliter. Mooi is ook de terrasvormig aangelegde kasteeltuin, het is een oase van rust met een klein doolhof, een rozentuin en een tuin voor blinden en slechtzienden. 

Een schilderachtig plekje is het marktplein met zijn van arcaden voorziene herenhuizen. De belangrijkste huizen zijn het U Rytířů-huis met sgraffito-decoratie en het zogenaamde kanunnikhuis. Verder een prachtige fontein met een standbeeld van Pomona met een hoorn des overvloeds uit het begin van de 18e eeuw en een barokke sculptuur van de Heilige Drie-eenheid. Het graf van de familie Dietrichstein is te bezoeken in het St. Anna klooster. De torens aan de voorkant van de kapel zijn toegankelijk en vanaf de omgang heeft u een mooi uitzicht op de markt. Ook een bezoekje waard zijn de kerk van St. Wenceslas en de kerk van Johannes de Doper. De historische middeleeuwse kern van Mikulov is uitgeroepen tot monumentale zone. 

 

Kasteel Mikulov   Mikulov Synagoge   Mikulov marktplein

 

nog meer bezienswaardigheden in Mikulov

 

Svatý Kopeček (heilige heuvel) is al eeuwenlang een bedevaartsoord waar reizigers rust en bezinning zoeken. Op de heuvel staat de Sint-Sebastiaanskerk, de klokkentoren en er is een kruisweg, allemaal gebouwd na een grote pestepedimie in de 17e eeuw. De heuvel met een hoogte van 363 meter is onderdeel van de beschermde Pavlov heuvels en het leefgebied van de grote Oehoe. De heuvel is voor voetgangers toegankelijk via een 3,5 km. lang natuurpad. 

Op de top van Kozí vrch werd in de 15e eeuw een artillerietoren van twee verdiepingen met een galerij gebouwd, Kozí hrádek (Geitenkasteel). De toren werd gebouwd ter bescherming van het kasteel van Mikulov. Kozí hrádek is bereikbaar via een wandelpad en het uitzicht over het dal en Mikulov is er prachtig. Alleen als de rode vlag wappert is Kozí hrádek geopend voor bezoekers!

De grotten van Turold bieden een uniek schouwspel. In plaats van stalactieten is de grot versierd met de zogenaamde "Turold-decoratie". De door corrosie en chemische oplossing ontstane vormen zien er uit als koraalriffen. Het labyrint van Turold is samen met de Liščí díra-grot zo'n 2,5 km. lang en bevat ook een smaragdgroen ondergronds meer. De grotten liggen aan de rand van Mikulov en zijn bereikbaar via een educatief natuurpad. Er worden ook avond rondleidingen gegeven. 

Een vergeten parel van het landgoed Dietrichstein is het Mikulov zomerhuis op het Portz Insel (stil eiland). Een uniek plekje aan de fietsroute tussen Mikulov en Valtice. Het zomerhuis is nu onderdeel van een wijngaard. Er worden proeverijen georganiseerd en je kant er gezellig eten. De omgeving is idyllisch. 

 

uitzicht mikulov Svatý kopeček   Port Insel zomerhuis   Mikulov-turold-grot

 

wandelen en fietsen in de omgeving van mikulov

 

De omgeving van Mikulov is onderdeel van het beschermde natuurgebied Pálava, dat bestaat uit de Pavlov heuvels en de uiterwaarden van de rivier de Dyje. Het hart van dit gebied is de hoofdkam van Pavlovské vrchy. Deze kalkstenen bergkam strekt zich over een lengte van 12 km. uit van Pavlov tot Mikulov. De hoogste top is Děvín (550 m.). Dankzij het droge en warme klimaat in deze streek is de biodiversiteit in dit gebied groot en natuurlijk zijn de milde winters en de vele zondagen uitermate gunstig voor de druiventeelt. Een heerlijke omgeving om er op uit te trekken en er zijn dan ook veel uitgezette wandel en fietsroutes. Op verschillende plekken in Mikulov zijn fietsen te huur. Op de website van Mikulov staat een uitgebreid overzicht van alle wandel- en fietsroutes in de omgeving. 
 

Děvín is de hoogste top    Kozí hrádek (Geitenkasteel) Mikulov   Kasteelruïne Sirotčí hrad bij Klentnice

 

zwemmen, vissen en watersport mikulov

 

De omgeving van Mikulov is zeer waterrijk en er zijn dan ook veel plekken waar je kan zwemmen, vissen, een bootje kunt huren of lekker kunt kanoën.
Bij de stuwmeren van Novomlýnské is het recreatiegebied Pasohlávky een echte aanrader. Er zijn zand- en grasstranden en de bodem loopt geleidelijk af. Kinderen zullen genieten van de waterglijbaan en speeltuinen, sportievelingen kunnen zich uitleven op de met windsurfen, kitsesurfen en andere watersporten of met beachvolleybal, voetbal, tafeltennis en minigolf. Vissen (met vergunning) is hier ook toegestaan. 

Net buiten Mikulov ligt de ondergelopen steengroeve Janičův Vrch. Een prachtige plek in de natuur om te zwemmen en te genieten van de mooie omgeving. Kanoën of een boottocht maken over de rivier de Dyje kan in het plaatsje Břeclav (20 km.). De Dyje stroomt door het afwisselende cultuurlandschap van Lednice-Valtice (Unesco) met wijngaarden, romantische weilanden en prachtige kastelen. De rivier is goed bevaarbaar en stroomt niet hard, leuk voor jong en oud. 

Een dagje naar het zwembad kan natuurlijk ook. Buitenbad Riviera in Mikulov heeft maar liefst 4 baden met grote glijbaan en zonneweiden. In Pasohlávky (13 km.) is een modern aquapark, Aqualand Moravia
 

Pasohlávky recreatiegebied bij Nové Mlýny   Janičův vrch zwemmen in voormalige steengroeve   Břeclav rivier de Dyje

 

de omgeving van mikulov

 

Het Podyjí National Park ligt in het zuidwesten van Moravië en is één van de best bewaarde riviervalleien van Midden-Europa. De 40 kilometer lange vallei van de rivier de Dyje ligt tussen Vranov nad Dyjí en Znojmo.
 De stad Brno is met bijna een half miljoen inwoners de tweede grootste stad van Tsjechië. Brno ligt in het zuidwesten van Tsjechië in de streek Moravië
Kasteel Lednice is één van de mooiste kasteelcomplexen van de Engels neo-gothic in Europa en onderdeel van het landschapspark Lednice-Valtice
Het barokke kasteel Valtice staat op de werelderfgoedlijst van Unesco

 

Kasteel Lednice   Brno   Podyjí National Park