We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kasteel Lednice-Valtice cultuurlandschap

Het Lednice-Valtice-gebied, heeft als bijnaam "de Tuin van Europa" en dat is niet voor niets. Het grootste aangelegde park ter wereld (beschermd door Unesco) biedt een sprookjesachtig landschap met imposante kastelen, romantische ruïnes, koele vijvers en aantrekkelijke wandelpaden. 

Januv Hrad jachtkasteel van kasteel Lednice   Lednice uitzicht minaret   Het prachtige landschap van cultuurpark Lednice-Valtice

 

het ontstaan van lednice-valtice


Het eindeloze landschapscomplex bevindt zich in het wijngebied van Zuid-Moravië en grenst aan beschermd natuurgebied Pálava. Het werd opgericht door de familie Liechtenstein die eigenaar was van het landgoed. De aanleg ging van start in de 17e eeuw en duurde tot in de 20e eeuw tot het moment dat de familie Liechtenstein, net als vele andere adelijke families in Tsjechië, na de 2e W.O. werd onteigend. 

Het gebied strekt zich uit van het neo-gotische kasteel Lednice tot het barokke kasteel van Valtice en ligt ingesloten tussen de Dyje, Oostenrijk en Pálava. Verspreid over een oppervlakte van 300 m2 ligt een uitgebreid systeem van vijvers met bossen, parken, agrarische landschappen en een groot aantal prachtige gebouwen en paviljoens, die schitteren in het landschap. De as van het domein is een 7 km. lange laan die de twee kastelen verbindt. 

Kasteel Lednice    parktuin lednice-valtice   Kasteel Valtice
 

 

belangrijkste bezienswaardigheden lednice-valtice


Kasteel Lednice

Is één van de mooiste complexen in de Engelse neogotische stijl in Europa. Het kasteel werd in renaissance stijl gebouwd en later aangepast van barok naar neo-gotisch. Er zijn verschillende excursies mogelijk met o.a. een bezoek aan de adelijke vertrekken, de kinderkamers, de bibliotheek met prachtig houtsnijwerk, het marionettenmuseum en Grotta, een kunstmatige barokke grot. Het kasteel wordt omgeven door een Franse tuin en een uitgestrekt Engels landschapspark. Docenten van de tuinbouwfaculteit geven rondleidingen door de verschillende tuinen en de palmenkas.
 

Kasteel Valtice

is een parel van barokke architectuur. Het oorspronkelijke gotische kasteel werd in de 12e eeuw gesticht door de bisschoppen van Passau. Er worden in het kasteel diverse rondleidingen gegeven en er vinden hier veel culturele evenementen zoals wijnfestivals en concerten plaats. Het kasteel heeft een hotel, een restaurant en er zijn een paar winkeltjes waar producten uit de streek, wijn en chocolade worden verkocht. 
 

Reistna Collonade of Rajstna Colonnade

 is gelegen op een kleine heuvel ten zuidwesten van het centrum van Valtice, heel dicht bij de grens met Oostenrijk. Het is een classicistische colonnade ontworpen door Josef Hardtmuth, die ook de minaret ontwierp. De collonade is gebouwd in het begin van de 19e eeuw. Bovenop de zuilengalerij is een observatiedek met een mooi uitzicht op de omgeving.

 

Reistna Collonade bij kasteel Valtcice   Lednice wandelen langs de vijvers   Prachtige tuinen en kassen
 

Kasteel Janův

is een "nep" ruïne. Het kasteel lijkt op een verwoest middeleeuws kasteel maar schijn bedriegt! Het werd opzettelijk op deze manier gebouwd voor het plezier van de edelen. Janův hrad ligt vlakbij kasteel Lednice, op de linkeroever van de rivier de Dyje. Er is een tentoonstelling over het leven van de adel. 
 

De Tempel van Diana ofwel Rendez-Vous

heeft de vorm van een Romeinse triomfboog en is opgedragen aan de beschermheilige van de jacht, de godin Diana. Deze plek was een ontmoetingsplaats voor de aristocratie tijdens jachttochten. De boog ligt in een prachtige bosrijke omgeving met een vijver. Ongeveer 1 km. hier vandaan, midden in het Boří les bos markeert en de gotische Hubertus kapel een een kruispunt van toeristische routes.  
 

De Minaret in de tuin van kasteel Lednice

is symbool van de multiculturele samenleving. De minaret dient als uitkijktoren en maakt geen deel uit van een moskee. De Neo-Moorse toren is  62 meter hoog en werd gebouwd in het begin van de 19e eeuw. De architect is uitvinder van het potlood en de vorm van de minaret doet dan ook denken aan een potlood. De 302 trappen naar de top zijn een hele klim maar het uitzicht is fantastisch. Op heldere dagen is zelfs de Stephansdom in Wenen aan de horizon te zien.

 

De gotische Hubertus kapel en de Diana tempel Lednice-Valtice   Minaret Lednice-Valtice   Januv Hrad jachkasteel Lednice-Valtice 

 

activiteiten lednice-valtice


Door het gebied ligt een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden en een deel van de bezienswaardigheden per boot en zelfs per koets te bereiken!  

 romantische rondvaart door het kasteelpark naar de Minaret via de meanders van de rivier de Oude Dyje naar kasteel Janův. Tijdens de rondvaart krijgen de bezoekrs uitleg over de geschiedenis en bezienswaardigheden van het voormalige landgoed Liechtenstein.
een rit met de koets van kasteel Lednice naar de Minaret of naar Janohrad. 
dagelijks wordt er in de kasteeltuinen een roofvogelshow gehouden. 
bij wijnmakerij Annovino in Lednice worden fietsen en kano's verhuurd

 

Roofvogelshow kasteel Lednice   Lednice-Valtice-fietsen   Dyje in Moravië kano tocht

 

 Cultuurlandschap Lednice-Valtice

 

bekijk nog meer unesco monumenten in Tsjechië