We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kasteelruïne Borotín

De ruïnes van het kasteel van Borotín worden aan twee kanten omgeven door de vijvers van Starozámecký rybnik en rybník Babince, en liggen ongeveer 12 km ten noordwesten van Tábor. 

Kasteel-Borotín-zuid bohemen  Kasteel Borotín in zuid bohemen, romatische locatie  Kasteel-ruine-zuid-bohemen-tabor

Dit prachtige voormalige kasteel ligt op een heuvel ten oosten van het dorp Borotín en de ruïnes worden beschouwd als een van de meest romantische in Zuid-Bohemen. 
Veel legendes en mysterieuze verhalen worden geassocieerd met de oude bewoners van het destijds enorme kasteel. Zo schijnt er een vloek op de bewoners te hebben gerust, waarbij iedereen jong stierf.

De eerste vermelding van het kasteel dateert uit 1356. In 1434 werd Borotín belegerd door de troepen van Prokop Holý, maar werd het niet veroverd. In 1623 echter werd het kasteel platgebrand door keizerlijke troepen en werd het eigendom van de Lobkovics.
Helaas werd het afgebrande kasteel niet hersteld en men liet het aan haar lot over.

In de eerste helft van de 19e eeuw werd een deel van het kasteel afgebroken en de stenen werden gebruikt voor huizen in de omgeving. 
In de jaren tachtig van de 20e eeuw is de kasteelruïne gelukkig verder bewaard gebleven.
Een gedeelte van de cilindrische toren en het aangrenzende gotische paleis zijn bewaard gebleven van het kasteel. Vanaf de binnenplaats van het kasteel is het mogelijk om af te dalen in de bewaard gebleven gotische kelders. Met een beetje geluk kun je er ook vleermuizen tegenkomen.

Van het kasteel zijn de hoge overblijfselen van het paleis,  poorten, kleinere en grote cilindervormige torens en een nieuwe woonvleugel uit de 16e eeuw bewaard gebleven.

De kasteelruïne ligt op 2 km van het treinstation Sudoměřice u Tábora (in de buurt van de stad Chotoviny). Door de bijzondere en pittoreske ligging is dit kasteel al jaren een geliefde plek voor wandelaars en fietsers of leuk voor een uitstapje. Ook is het Tsjechische sprookje Honza hier opgenomen.

Adres:
Zřícenina hradu Borotín, Borotín 34, 391 35 Borotín
Vrij toegankelijk.