We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kasteel Velhartice

Kasteel Velhartice is een prachtig middeleeuws kasteel, niet ver van het mooie stadje Klatovy.

Kasteel Velhartice, Middeleeuws kasteel  Kasteel Velhartice, Massief stenen brug  Kasteel Velhartice, de ophaalbrug


Kasteel Velhartice was van oorsprong een gotisch kasteel, en in de renaissance is het uitgebreid met een paleis.
Het kasteel werd gesticht tussen 1290 - 1310 als de gezinswoning van de heren van Velhartice.

Belangrijke kenmerken van het kasteel zijn de ruïnes van het oude gotische paleis (het Rajský dům) met daar  tegenover de toren Putna. Beide delen zijn verbonden door een massieve stenen brug met vier gebroken bogen. 
Om de relatief gemakkelijk toegankelijke noordwestzijde van het kasteel beter te beschermen, werd een grote prismatische woontoren gebouwd. Het metselwerk is enorm met meer dan 2,5 m dikke muren.

U kunt een audiovisuele rondleiding volgen die zeer de moeite waard is. Door de rondleiding krijgt u een mooi inkijkje in het leven in de Middeleeuwen.
 

Na een smalle ophaalbrug kruist u een grote stenen brug (een unieke uitkijk) en een soortgelijke brug naar de verdedigingstoren van Putna.
Niet voor niets worden er hier veel huwelijken en ceremonies gefotografeerd.

Sinds 2012 is ook de kasteelbrouwerij geopend. Na afloop van uw bezoek kunt u hier terecht voor een hapje en een drankje. Ook zijn er tentoonstellingen en culturele activiteiten.

Vlak voor het kasteel vindt u een aantal historische gebouwen, en deze vormen samen een ​​klein openluchtmuseum van het plattelandsleven. Bij het kasteel (stroomafwaarts) is een grot waar zilver werd gedolven op een ietwat verhoogd plein vanaf de weg. Direct ervoor staan ​​(vele tientallen meters diepe) ondergelopen schachten en hele plateaus van de voormalige mijn.

In het pittoreske landschap van het Boheems Woud, met Sušice in het middelpunt,  liggen drie prachtige kastelen Kašperk, Rabí en Velhartice die de handen ineen geslagen hebben. Samen noemt men deze burchten de “Šumavské Trojhradí”.

 

Hoe bereikt u het kasteel Velhartice:

 

Met de auto. Vanaf de parkeerplaats loopt er een verhard pad naar het kasteel. De parkeerplaats is 300 meter verwijderd van het kasteel.
►  Neem de trein naar Kolínec en wandel vandaar naar het kasteel. Het is een mooie route van ongeveer 8 km. langs de rivier.
►  Ook loopt er een mooie fietsroute tot vlakbij het Kasteel Velhartice.
 

Kasteel Velhartice is in de meeste seizoenen alle dagen geopend, behalve maandag. 
Adres:
Hrad Velhartice
Velhartice 1
341 42 Velhartice
+420 376 583 315
https://www.hrad-velhartice.cz/en

Kasteel Velhartice, vanuit de lucht  Kasteel Velhartice in de Sumava  Kasteel Velhartice, kasteelmuur