We maken gebruik van cookies.  
background-image

Het rotsenkasteel in Sloup v Cechach

In het romantische landschap in het Reuzengebergte ligt tussen Nový Bor en Česká Lípa het dorpje Sloup v Čechách.

Rotsen Kasteel Sloup v Čechách.    Rotsen Kasteel Sloup v Čechách.    Rotsen Kasteel Sloup v Čechách.    Rotsen Kasteel Sloup v Čechách.    Rotsen Kasteel Sloup v Čechách.

Al sinds het eind van de 19e eeuw een populair vakantieoord dankzij de gezonde atmosfeer, uitgestrekte bossen en bizarre rotsformaties.
Het eerste dat opvalt is het imposante kasteel op een eenzame rots….heel indrukwekkend.
 

Wat is er te zien in het kasteel van Sloup v Čechách?


Het van oorsprong Middeleeuwse kasteel werd later een bedevaartsoord en kluizenaarsverblijf met labyrinten van gangen en kamers uitgehouwen in een rotsblok. De moeilijk bereikbare rots bood mensen van oudsher een veilige haven.
De rots zelf is van geërodeerde zandsteen met verticale en  zelfs overhangende rotswanden met een platform op de top.  De rotsenkolom  is 100 m hoog en 60 m breed. 

In de loop van de tijd hebben mensen de vorm van de rots in hun voordeel aangepast en achtereenvolgens nieuwe items toegevoegd voor zowel seculiere als heilige doeleinden.
Een groot deel van de ruimte van de rots en de top is uitgehouwen gedurende de eeuwen en alle ruimtes zijn nauw met elkaar verbonden.
 

De geschiedenis van het Rotsenkasteel in Sloup v Čechách


De eerste geschriften over de rots gaan terug tot ver vóór de Middeleeuwen. Vast staat dat het kasteel als schuilplaats diende tijdens de verschillende oorlogen en veroveringen door diverse adellijke families en landheren.
Mensen hebben hun woningen niet alleen hier voor altijd ingegraven, maar ook aan de oppervlakte gebouwd.
Dit creëerde een plaats met een gecompliceerde geschiedenis, deels een kasteel en deels een sacraal monument, doorboord met gangen, kloosters en een aantal kamers, waaronder een rotsachtige kerk. Aan de zuidkant loopt u langs de prachtige terrassen, In de loop van de geschiedenis is Sloup v Čechách veranderd in een bedevaartsoord met een klooster en kerk.

Pas rond 1562 bouwde heer Zikmund Berka ongeveer 100 m ten noorden van de rotsen kolom het  "Nieuwe Huis", ook wel het kasteel genoemd.

“Het huis” heeft door de eeuwen heen, branden en vele oorlogsgebeurtenissen overleefd, totdat het na 1950 de opmars van de autoriteiten niet weerstond en werd gesloopt met de bereidwillige bijdrage van enkele nieuw gevestigde inwoners van Sloup (die bouwmaterialen nodig hadden).
Vandaag de dag niet te bevatten! Gelukkig is het tij gekeerd en is men begonnen in de jaren 90 van de vorige eeuw het kasteel in ere te herstellen.

Bovenaan aan de rand van de rots vinden we verschillende kleine ruimtes die ruwweg in de rots zijn verzonken, niet erg regelmatig van vorm. Vroeger waren ze bedekt met houten schuren
Vermeldenswaardig is de rechthoekige kamer, uitzonderlijk gelegen in de diepte van de rots en niet aan de oppervlakte.
Tijdens de barokke wederopbouw werd de kamer diagonaal doorsneden door een nieuwe gang met bakstenen muren. In het "gedeelte" van de muur is de rest van de gebeeldhouwde centrale pilaar uit de rots, die het platte plafond ondersteunt, zichtbaar.

De noordelijke spleet met een waterput en verschillende rots kamers maakte deel uit van de middeleeuwse en vervolgens de oorspronkelijke barokke ingang, hier is geen toegang voor toeristen.
 

Regels bij het Rotsenkasteel in Sloup v Čechách.

 

  • Gooi niets van de rots naar beneden, en respecteer de vegetatie, de rust en de natuur.
  • Houd uw eventuele kinderen dicht bij u. Ouders zijn volledig verantwoordelijk voor hun veiligheid.
  • Eten en drinken is niet toegestaan behalve voor mensen met een medische achtergrond of kleine kinderen.


Kijkt u op de website voor de openingstijden. Honden zijn toegestaan met muilkorf en tegen betaling (vooraf goed uitlaten).

Helaas is het niet mogelijk om fietsen en kinderwagens mee naar boven te nemen vanwege de  smalle en drukke trap!  Een uitzondering vormen opgevouwen kinderwagens.
Op afspraak aan de kassa van het kasteel is het mogelijk om een ​​rolstoel mee te nemen.

Er zijn geen toiletten bovenin, alleen beneden op de parkeerplaats.
DE PARKEERPLAATS IS DIRECT ONDER HET KASTEEL DICHTBIJ DE TRAP
Deze is alleen voor bezoekers van het kasteel.
Houd er rekening mee dat u vanwege de zeer beperkte ruimte maximaal 2 uur kunt parkeren om andere bezoekers een kans te geven. U kunt tegen een toeslag niet langer blijven.
 

Adres:
Skalní hrad a poustevna Sloup
Pod Hradem, 471 52 Sloup v Čechách,
GPS-kasteel: 50.736189N, 14.581032E

http://www.hradsloup.cz/
 

Kasteel Sloup, in Noord Bohemen  Kasteel Sloup v Čechách  Kasteel Sloup v Čechách, uitziocht

 

Wat is er verder te zien bij Sloup v Čechách?

 

Er zijn hier wandelpaden bij de vleet  met prachtige uitzichten.Een aantal rondleidingen leiden door het platteland rond Sloup; ze zullen je bijvoorbeeld naar het bostheater leiden, naar de uitkijktoren Na Stráži met een gerestaureerd pension of naar de Samuel Grotten. Daarin leefde een kluizenaar bijna twintig jaar voordat hij verhuisde naar een hermitage op het zuilenkasteel.

  Het landschap rond Sloup v Čechách staat vol met dennenbossen en romantische rotsen. De Radvanecký-vijver ligt op de bovenloop van de Dobranovské-beek tussen Radvance en Sloup. De oppervlakte is 8,67 ha, de oevers zijn grotendeels bebost en in het noorden zijn ze verbonden door een relatief groot veenmoeras .

  Aan de zuidkant Sloup ligt de Radvanecký vijver met een aangelegd strand voor recreatie en zwemmen en tevens een klimpark.

  In Nový Bor kunt u de glasfabrieken bezoeken en de glasblazers aan het werk zien.

  Vanaf de top van de berg  Klíč in het Lužický gebergte heeft u één van de mooiste uitzichten van Bohemen

Zwembad Sloup v Čechách,  Glasblazerij in Novy Bor  Klíč Hora