We maken gebruik van cookies.  
background-image

Kasteel Frydlant

Kasteel Frýdlant is één van de belangrijkste historische gebouwen van Noord-Bohemen en een geliefde toeristische bestemming in Tsjechië. 

Kasteel Frýdlant Kasteel Frýdlant Kasteel Frýdlant
 

 

de geschiedenis van kasteel Frýdlant


De stichters van het oorspronkelijke kasteel zijn de heren van Bibrštejns. Zij verwierven in 1278 de grond waarop het kasteel is gebouwd en startten in 1301 met de bouw van hun gotische kasteel. Door de eeuwen heen heeft het kasteel verschillende eigenaren gehad en werd het omgebouwd naar een kasteel in renaissance stijl met prachtige versieringen en kunstcollecties van grote artistieke en historische waarde. In de 17e eeuw kwam het kasteel in bezit van de beroemde krijgsheer Albrecht von Wallenstein. Hierna was de familie Clam-Gallas eigenaar. Zij stelden het kasteel al in 1801 open voor het publiek door een paleismuseum te stichten. Zij waren de laatste eigenaren totdat het kasteel in handen kwam van de Tsjechische overheid. 

Kasteel Frýdlant sgrafitto Kasteel Frýdlant ornament Kasteel Frýdlant binnenplaats

 

een bezoek aan kasteel frýDland


Het kasteel staat op een basalt rots aan de rand van het stadje Frýdlant. Het is gedeeltelijk omringd door een gracht en ligt aan de andere kant op een steile bergwand. Op sommige plaatsen staan hoge muren. Het kasteelcomplex is toegankelijk via een ophaalbrug. Vanuit de binnenplaats met prachtige versieringen loopt een steil pad naar het kasteel. Bezoekers kunnen kiezen uit vier verschillende rondleidingen:

Een rondleiding door het kasteel, met een bezoek aan het museum, de studeerkamer van de kasteelheer, de zolder met de gastenkamers, de kasteelkeuken en de kapel. 
Bezoek aan het arsenaal met meer dan 1000 wapens. De alleroudsten uit de 12e eeuw en de meest recente wapens stammen uit de 1e Wereldoorlog.
Rondleiding voor jongere kinderen waarbij ze meer leren over het leven in een kasteel, wat de kasteelheer en zijn kinderen deden en bijv. hoe het kasteel werd verwarmd. Er is een kamer waar ze ook allerlei attributen uit het kasteel van dichtbij kunnen bekijken en kunnen aanraken. 
Deze tentoonstelling gaat over de archelogische vondsten in de kasteelvijver en de kasteelwallen. Bij een renovatie in 2017 werd de zogenaamde Frýdlant schat gevonden. 

Het kasteelpark en de vijver zijn vrij toegankelijk. Het betaalde parkeerterrein ligt vlakbij de ingang van het kasteel. Het is ook mogelijk onderaan de kasteelheuvel te parkeren bij Pivovar Albrecht, de bierbrouwerij. Overigens een gezellige plek voor een hapje en een drankje. 

Kasteel Frýdlant is geopend van dinsdag tot zondag in de maanden april t/m oktober. Houd er rekening mee dat het kasteel een zeer populaire toeristische bestemming is. 

ADRES:
Zámecká 4001
464 01 Frýdlant
00420-482 312 130
www.zamek-frydlant.cz

Kasteel Frýdlant interieur Kasteel Frýdlant uitzicht Kasteel Frýdlant brouwerij

 

wat is er te doen in de omgeving van Kasteel Frýdlant


 Allereerst is het aan te bevelen om het stadje Frýdlant te bezoeken. Het historisch centrum met het mooie stadhuis, statige herenhuizen en stadsmuren is zeer charmant. Vergeet niet om even te kijken bij Frýdlantský Betlém. Een kerstal met 130 bewegende figuurtjes, het levenswerk van Gustav Simon, geboren en getogen in Frýdlant. 
In het dorpje Hejnice staat een enorme kloosterkerk. De kerk hoort bij een voormalig Franciscaner klooster dat vroeger rustplaats was voor de pelgrims die van heinde en ver de kerk kwamen bezoeken. De 18e eeuwse kerk heeft een mooie voorgevel maar het zijn voornamelijk de fraai beschilderde plafonds in de basiliek die de aandacht trekken. Er is ook een graftombe van de familie Callas, de laatste eigenaren van kasteel Frýdlant. 
Vlakbij de grens met Polen, aan de voet van het 1124 hoge bergmassief Smrk ligt kuuroord Lázně Libverda. Al in 1583 werd er geneeskarachtig water uit de bron gehaald. De spa zelf stamt uit de18e eeuw en is een omvangrijk historisch complex met een klein kasteel, een kerk, een park en natuurlijk verschillende spa's. 
Bij restaurant Obří sud (net buiten Lázně Libverda) is de start van 90 km. lang netwerk van fietspaden. Singltrek pod Smrkem biedt routes voor gezinnen met kleine kinderen tot recreatieve fietsers of ervaren offroad-fietsers. De smalle paden, die over de uitgestrekte hellingen van het Smrk massief slingeren en golven zijn fantastisch om te fietsen. Opstappen en fietsverhuur in Nové Město pod Smrkem en Lázně Libverda.
Uitkijktorens bij Heřmanice, op de top van de Smrk en bij Frýdlant. Mooie omgeving om te wandelen. 
 Bij het drielandenpunt kijkt kasteel Grabštejn uit over Tsjechië en de buurlanden, Duitsland en Polen. 
Bezoek de verrassende stad Liberec met veel acticiteiten voor kinderen. 
 Aan de voet van romantische Luzicke bergen ligt burchtruïne Sloup v Čechách

 

Het stadje Frýdlant Hejnice kloosterkerk Fietsen in de omgeving van Frýdlant