We maken gebruik van cookies.  
background-image

Havlickuv Brod

Havlíčkův Brod is een mooi historisch stadje in de Boheems-Moravische Hooglanden en ligt in de vallei van de rivier de Sázava. 

Havlíčkův Brod, prachtig stadsplein   Havlíčkův Brod, veel terrasjes   Havlíčkův Brod, veel terrasjes  

 

In het pittoreske historische centrum vindt u prachtige monumenten, kerken en de overblijfselen van de stadsmuren. De oude stad is ontstaan toen na het vinden van veel zilver Duitse mijnwerkers zijn gekomen om de mijn aan te leggen.
Het centrum is gezellig met veel terrasjes en winkels.
Maar ook de omgeving van de stad is zeker de moeite waard!
 

Wat u moet zien in Havlíčkův Brod


Midden in het centrum ligt Štáflova chalupa. Het huisje van Štáfl is een mooi voorbeeld van een typisch middeleeuws (16e eeuw) houten huis en één van de rijks cultuurmonumenten van het stadje. Tegenwoordig is er een antiquarische boekhandel in gevestigd en kunt u het daarom bezoeken.


Bij Havlíčkův Brod ligt het natuurreservaat Stvořidla. Het is een natuurlijke, diep uitgesneden vallei van de rivier de Sázava, waar zich talloze stroomversnellingen en mooie gladde keien van verschillende groottes in de rivierbedding bevinden. 
Het romantische  karakter van het landschap van deze schitterende vallei maakt het een van de beroemdste en meest bezochte toeristische trekpleisters in de omgeving van Havlíčkův Brod. 
Het gebied werd in 1948 uitgeroepen tot natuurreservaat.

Een rood gemarkeerd wandelpad loopt door de vallei en leidt van Světlá nad Sázavou naar Ledče nad Sázavou.
 

Stvořidla-natuurgebied  Stvořidla-natuurgebied  Havlíčkův Brod-vijver-cihlar

 

Het oude stadhuis van Havlíčkův Brod vindt u op het stadsplein in het centrum, herbouwd na een brand in 1662.
Het stadhuis heeft een prachtige renaissancegevel en klokkentoren. In de nis van de toren ziet u het skelet van de verrader Hnát, dat een zeis vasthoudt. Hnát was een heraut die werd omgekocht in 1472 door de vijanden om de stad aan te vallen. Hij werd echter betrapt en Hnát werd in de sloot gegooid, waar hij werd gestenigd. Later werd op deze plek de zogenaamde Hnát's steen opgetrokken.

Na de executie werden de botten weer in elkaar gezet tot een compleet skelet en in de nis voor het gemeentehuis gezet. Er is een slim mechanisme bedacht om ieder uur de bel te luiden met de rechterarm van het skelet. De bel is verbonden met de klok van het stadhuis, macaber!

Aan de oostelijke rand van het historische centrum ligt het Budoucnost Park. Hier vindt u diverse vijvers, een waterval en een aantal mooie wandelpaden.
Er loopt ook een natuurpad door het park en het begin van een netwerk van fietspaden.

Štáflova-chalupa  Het oude stadhuis van Havlíčkův Brod   Bierbrouwerij Rebel

Tip: ga ook eens een Rebellenbiertje drinken in de brouwerij Měšťanský of bezoek het  Kasteel van lipnice nad sázavou niet ver van Havlíčkův Brod.