We maken gebruik van cookies.  
background-image

Corona

Coronavirus update 26.10.2021

Tsjechië staat op geel volgens de plattegrond van ECDC! Dat wil zeggen dat het toegestaan is naar Tsjechië op vakantie te gaan.
Bij terugkeer vanuit Tsjechië naar Nederland moet u (mocht u gecontroleerd worden bij de Nederlandse grens) vanaf 24 oktober 2021 een vaccinatiebewijs, negatief testbewijs of herstelbewijs kunnen laten zien. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten terugreizen. U hoeft niet in quarantaine!


In Tsjechië zijn alle maatregelen versoepeld, echter omdat Nederland volgens ECDC op rood staat (vanaf maandag 25.10.2021) zijn er zoals overal in Europa beperkende maatregelen.
België staat ook op rood, dat wil zeggen dat voor gasten uit België meer beperkingen zijn. Houdt u ook alle informatie van de rijksoverheden in de gaten. Er is in Europa nog veel verschil in de diverse inreis regels. U bent zelf verantwoordelijk voor het in acht nemen van de maatregelen van de Tsjechische overheid, het kan van dag tot dag veranderen.

De verschillende Kleuren zijn verwarrend, maar hebben niet automatisch een consequentie. Ieder land heeft haar eigen regels en is vrij om zijn eigen inreisbeperkingen in te voeren. Goed oriënteren voor en tijdens de reis is daarom belangrijk. Wij adviseren de Reisapp van Buitenlandse zaken nauwlettend te volgen.  

U hoeft op dit moment bij terugkeer naar Nederland of België vanuit Tsjechië geen negatieve NAAT(PCR)test meer te laten zien en u hoeft na thuiskomst ook niet meer in (thuis)quarantaine te gaan. Maar uiteraard houdt u aan de plaatselijke regels (afstand houden, eventuele mondmaskers) die gelden in het gebied waar u op vakantie bent.

Vanaf 1 juli 2021 is de Europeesche Covid app in werking, en kunt u de QR code laten scannen. Neemt u voor de zekerheid een papieren uitdraai (in Engels) mee!
 

De regels zoals deze gelden vanaf 26 oktober 2021:


Inreizen voor iedereen vanaf 12 jaar
U bent welkom om vrij te reizen als u aan één van deze drie eisen voldoet (voor mensen van 12 jaar en ouder):
U beschikt over een volledige vaccinatie, de laatste minimaal 2 weken voor inreizen.  (Jansen vaccin 1x)
► U heeft de afgelopen 180 dagen aantoonbaar Covid gehad (artsverklaring).
► U beschikt over een PCR (vanuit rood land, niet ouder dan 72 uur) of Antigeen test (vanuit oranje land, controleert of u antistoffen in uw lichaam heeft, niet ouder dan 24 uur). De PRC test is 3 dagen geldig en daarna volstaan de zelftesten op dit moment (daar te koop of meenemen).
► Vergeet niet dit  formulier in te vullen (iedereen van 18 jaar en ouder, kinderen op formulier van de ouders).

Mocht het land van herkomst rood zijn dan zijn er beperkende maatregelen voor niet gevaccineerden en mensen die geen covid gehad hebben .
► vóór inreis een negatieve PCR-test + nog een negatieve PCR-test in Tsjechië na 5 dagen.
 u laat zich testen binnen 5 dagen na aankomst in Tsjechië (PCR/ Naat of antigeen test), bij een negatieve test kunt u van de vakantie genieten. Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden. 

Bent u gevaccineerd dan hoeft er NIET getest te worden voor en tijdens uw reis.


Testlocaties kunt u vinden via https://testovani.uzis.cz


U bent te gast in het land, houdt u zich aan de maatregelen (er staan boetes op het niet naleven van de coronamaatregelen)

Inreis PCR testen worden door de overheid in Nederland vanaf 1 oktober niet meer gratis verstrekt voor wie nog geen twee vaccinaties heeft gehad.

 als u in Tsjechië blijft voor langer dan 12 uur, dan moet u aan onderstaande voorwaarden voldoen, en tevens moet u een formulier invullen.
Bij verblijf korter dan 12 uur is geen formulier nodig, en geen PCR-test (let wel op, wat Duitsland eist bij terugreis vanuit Tsjechië). En tevens, denk aan de FFP2 (of KN95) mondkapjes die verplicht zijn in openbare ruimtes, het openbaar vervoer en de liften (zelfgemaakte mondkapjes mogen niet meer).
Bij activiteiten zoals zwembad, kasteel, museum kan er gevraagd worden naar een sneltest voor mensen vanaf 6 jaar (tenzij geldige PCR test of volledig gevaccineerd) ...aan te raden is deze mee te nemen op vakantie of ter plaats te kopen. Dat kan op zeer veel plekken. (o.a. Lekarna (apotheek/drogist) en supermarkt).

Ondertussen is het ook al weer mogelijk een dierentuin te bezoeken, of een rondleiding in een kasteel te boeken. Ook de restaurants en terrassen, zwembaden zijn gewoon open (wel veelal met test!). Het vaccinatiebeleid loopt soepel in Tsjechië. Kinderen worden ook massaal gevaccineerd.


Let op: Houdt u de informatie ook zelf goed in de gaten en volg uw hart, wees waakzaam.

 

Europees coronapaspoort

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de invoering van een EU-breed, erkend en gratis certificaat. Het paspoort (het Europees Parlement spreekt van een EU-Covid-19-certificaat) is een QR-code op een smartphone, of voor wie geen smartphone heeft, een QR-code op papier. In de code verschijnt de naam, de geboortedatum, de lidstaat van uitgifte, de datum van uitgifte en informatie of iemand gevaccineerd, recent negatief getetst of onlangs hersteld is van Covid-19. Het idee is dat die code overal in Europa op dezelfde manier kan worden uitgelezen. De Covid-pas moet niet gezien worden als reispas, maar is een pas met info over iemands gezondheidssituatie. Met het certificaat wordt het vrij reizen binnen Europa dus weer een stuk makkelijker. Een stap op weg naar een (semi-) normale, heerlijke zomervakantie in Tsjechië!

 


 

 

U kunt ook de handige reisapp downloaden.


De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website over de coronavirus situatie in Tsjechië van het Tsjechische ministerie van Gezondheid en op de website van het Tsjechische Ministerie van Binnenlandse Zaken. Voor informatie over Tsjechië inreizen kunt u de website van het Tsjechische ministerie van Transport lezen.

U kunt eventueel de taal wijzigen via uw browser.

Tsjechië gebruikt een soort stoplichtsysteem om te bepalen of reizigers uit een ander EU-land mogen inreizen. Toeristische reizen zijn alleen toegestaan vanuit landen die op de groene lijst staan. Voor landen in de oranje en rode categorieën gelden beperkingen. Nederland en België staan op dit moment op de groene lijst. Heeft u de Nederlandse of Belgische nationaliteit maar reist u uit een ander land dan Nederland? Controleer dan of u als toerist het land in kunt reizen op de website van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken (scroll naar beneden voor de kaart).


Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Tsjechië. Er kunnen in Tsjechië andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes (welke soort is verplicht en wanneer moet ik het dragen), hoeveel afstand u moet houden of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera.
En zoals gezegd heeft de Belgische overheid andere criteria dan de Nederlandse en Tsjechische overheden. Bekijk alle informatie als u de Belgische nationaliteit hebt op: https://www.info-coronavirus.be/nl/. En download eventueel dit formulier om online in te vullen 48 uur voor vertrek.Mocht u ter plaatse corona klachten krijgen meld u zich dan bij de lokale gezondheidsautoriteiten. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft.


Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de  Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.


Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Tsjechië vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Tsjechië bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Meer informatie over de gezondheidssituatie in Tsjechië kunt u lezen op de website van het Tsjechische National Institute of Public Health (NIPH).