We maken gebruik van cookies.  
background-image

Corona

Coronavirus

Er zijn in Tsjechië diverse maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Tsjechië stabiel te houden. Herlaas lopen hier ook d ebesmettingen weer op.
In Tsjechië is het aantal corona sterfgevallen erg laag gebleven dankzij de tijdige Lock down van het land. Maar zoals door heel Europa is het aantal mensen (vooral jongeren) met corona nu weer aan het stijgen.

De maatregelen waren erg versoepeld in Tsjechië, helaas worden nu ook de regels flink aangescherpt. Op dit moment heeft Nederland het land "oranje" gezet. 
Let op: Houdt u de informatie ook zelf goed in de gaten en volg uw hart, wees waakzaam.

De situatie in Tsjechië is stabiel maar het is wel zo dat op dit moment Nederlanders en Belgen bij thuiskomst in quarantaine moeten. Let op! dit is dus een maatregel van de Nederlandse overheid. Tsjechië staat hier anders in.
Wel zijn er aanvullende maatregelen in Tsjechië afgekondigd: 

Vanaf maandag 12 oktober stoppen de culturele evenementen twee weken, dit geld o.a. voor bijvoorbeeld theaters, bioscopen, maar ook dierentuinen. Vanaf 12 oktober moeten de restaurants dicht en kunnen er maximaal zes personen in een groep samenkomen. Ook sportscholen, sauna's en zwembaden en worden gesloten voorlopig. Als u boodschappen gaat doen, dan met maximaal twee personen uit één huishouden en eventueel een minderjarige tot 15 jaar. En houdt u 2 meter afstand van andere gasten. De maatregelen duren tot minimaal 2 november.
 

U kunt ook de handige reisapp downloaden.


De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website over de coronavirus situatie in Tsjechië van het Tsjechische ministerie van Gezondheid en op de website van het Tsjechische Ministerie van Binnenlandse Zaken. Voor informatie over Tsjechië inreizen kunt u de website van het Tsjechische ministerie van Transport lezen.

U kunt eventueel de taal wijzigen via uw browser.

Tsjechië gebruikt een soort stoplichtsysteem om te bepalen of reizigers uit een ander EU-land mogen inreizen. Toeristische reizen zijn alleen toegestaan vanuit landen die op de groene lijst staan. Voor landen in de oranje en rode categorieën gelden beperkingen. Nederland en België staan op dit moment op de groene lijst. Heeft u de Nederlandse of Belgische nationaliteit maar reist u uit een ander land dan Nederland? Controleer dan of u als toerist het land in kunt reizen op de website van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken (scroll naar beneden voor de kaart).


Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Tsjechië. Er kunnen in Tsjechië andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes (welke soort is verplicht en wanneer moet ik het dragen), hoeveel afstand u moet houden of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera.
En zoals gezegd heeft de Belgische overheid andere criteria dan de Nederlandse en Tsjechische overheden. Bekijk alle informatie als u de Belgische nationaliteit hebt op: https://www.info-coronavirus.be/nl/. En download eventueel dit formulier om online in te vullen 48 uur voor vertrek.Mocht u ter plaatse corona klachten krijgen meld u zich dan bij de lokale gezondheidsautoriteiten. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft.


Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de  Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.


Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Tsjechië vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Tsjechië bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Meer informatie over de gezondheidssituatie in Tsjechië kunt u lezen op de website van het Tsjechische National Institute of Public Health (NIPH).