We maken gebruik van cookies.  
background-image

Corona

Coronavirus

Er zijn in Tsjechië diverse maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Tsjechië stabiel te houden. Het is in de wintermaanden niet goed geweest met het aantal besmettingen. Gelukkig gaat het nu de goede kant op en zijn er steeds minder. De cijfers zijn beter dan in Nederland en België op dit moment.
Ter illustratie....op 8 en 9 mei waren er rond de  1000 besmettingen, een stuk minder dan bij ons. Het reproductie getal ligt nu rond de 0,79.

De maatregelen worden wat versoepeld in Tsjechië (op 10 mei openen de winkels weer), maar zoals overal in Europa (de wereld!) is vrij reizen nnog niet toegestaan. rond half mei hopen we meer te weten. 
Let op: Houdt u de informatie ook zelf goed in de gaten en volg uw hart, wees waakzaam.

 

Europees coronapaspoort

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de invoering van een EU-breed, erkend en gratis certificaat. Het paspoort (het Europees Parlement spreekt van een EU-Covid-19-certificaat) wordt een QR-code op een smartphone, of voor wie geen smartphone heeft, een QR-code op papier. In de code verschijnt de naam, de geboortedatum, de lidstaat van uitgifte, de datum van uitgifte en informatie of iemand gevaccineerd, recent negatief getetst of onlangs hersteld is van Covid-19. Het idee is dat die code overal in Europa op dezelfde manier kan worden uitgelezen. De Covid-pas moet niet gezien worden als reispas, maar is een pas met info over iemands gezondheidssituatie. Met het certificaat wordt het vrij reizen binnen Europa dus weer een stuk makkelijker. Een stap op weg naar een (semi-) normale, heerlijke zomervakantie in Tsjechië!
De belangrijkste maatregelen op dit moment:

 de terrassen van de restaurants gaan op maandag 17 mei open. Voor toegang is een ( zelf)test, vaccinatie of bewijs dat je ziekte hebt gehad nodig.
 Vanaf maandag 17 mei zijn bezoeken aan ziekenhuizen en sociale voorzieningen weer toegestaan.

5 dagen quarantaineplicht bij aankomst thuis

 Voor transit (doorreis) (heen en weer tussen Tsjechie en Nederland) is voor Duitsland geen recente, negatieve corona-test nodig, ook geen ingevuld reizigersformulier; maar mocht u toevallig een controle krijgen is het misschien toch handig dit mee te nemen en erop aan te tekenen dat men in transit is.
 Vanaf maandag 5 april 2021 geldt, dat na een verplichte quarantaine van 5 dagen in Tsjechië een tweede PCR-test afgenomen moet worden, zolang u uit een land komt dat zeer hoog-risico is (donkerrode categorie, daar valt Nederland in). Belgie staat vanaf 19 april op licht-rood, de quarantaine kan al direct de 1e of 2e dag beeindigd worden met een tweede, negatieve test in Tsjechie zelf.
 als u in Tsjechië blijft voor langer dan 12 uur, dan moet u aan onderstaande voorwaarden voldoen, en tevens moet u een formulier invullen.
Bij verblijf korter dan 12 uur is geen formulier nodig, en geen PCR-test (let wel op, wat Duitsland eist bij terugreis vanuit Tsjechië). En tevens, denk aan de FFP2 (of KN95) respirators die verplicht zijn binnen, in de auto en buiten (zelfgemaakte mondkapjes mogen niet meer).

U kunt ook de handige reisapp downloaden.


De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de website over de coronavirus situatie in Tsjechië van het Tsjechische ministerie van Gezondheid en op de website van het Tsjechische Ministerie van Binnenlandse Zaken. Voor informatie over Tsjechië inreizen kunt u de website van het Tsjechische ministerie van Transport lezen.

U kunt eventueel de taal wijzigen via uw browser.

Tsjechië gebruikt een soort stoplichtsysteem om te bepalen of reizigers uit een ander EU-land mogen inreizen. Toeristische reizen zijn alleen toegestaan vanuit landen die op de groene lijst staan. Voor landen in de oranje en rode categorieën gelden beperkingen. Nederland en België staan op dit moment op de groene lijst. Heeft u de Nederlandse of Belgische nationaliteit maar reist u uit een ander land dan Nederland? Controleer dan of u als toerist het land in kunt reizen op de website van het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken (scroll naar beneden voor de kaart).


Bereid uw reis goed voor, en bekijk welke maatregelen er gelden in Tsjechië. Er kunnen in Tsjechië andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes (welke soort is verplicht en wanneer moet ik het dragen), hoeveel afstand u moet houden of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera.
En zoals gezegd heeft de Belgische overheid andere criteria dan de Nederlandse en Tsjechische overheden. Bekijk alle informatie als u de Belgische nationaliteit hebt op: https://www.info-coronavirus.be/nl/. En download eventueel dit formulier om online in te vullen 48 uur voor vertrek.Mocht u ter plaatse corona klachten krijgen meld u zich dan bij de lokale gezondheidsautoriteiten. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft.


Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de  Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.


Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Tsjechië vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Tsjechië bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Meer informatie over de gezondheidssituatie in Tsjechië kunt u lezen op de website van het Tsjechische National Institute of Public Health (NIPH).