We maken gebruik van cookies.  
background-image

Cesky Kras

Český kras, de Boheemse Karst, Tsjechische Karst. Dit zijn drie benamingen voor hetzelfde gebied.
 

Het Berounka dal  fietsen-vlakbij-beroun  Uitzicht vanaf de Tetín berg, wandeltocht

Slechts een kleine 30 km ten Zuidwesten van Praag ligt een prachtig en gevarieerd Nationaal Park (CHKO) met wilde natuur die je hier niet snel zult verwachten.
Door dit gebied stroomt de rivier de Berounka tussen de rotsen door en heeft daarbij bijna 700 grotten gevormd waar u zeldzame kruiden kunt vinden en die bewoond worden door diverse vleermuisfamilies. Er nestelen zicht hier diverse bedreigde vogelsoorten en u zult er veel bijzondere planten vinden.
Vanaf de Tetín-rotsen en vanaf de tegenoverliggende steengroeve Alkazar heeft u een mooi uitzicht op de diepe kloof van de Berounka.
 

De Boheemse of Tsjechische Karst


Český kras beslaat een gebied van 130 km² en heeft een zeer gevarieerd landschap dat voornamelijk is ontstaan door erosie  van de Berounka en de diverse zijrivieren. Er zijn prachtige valleien en kloven  ontstaan zoals de Kačák-vallei en de Kodská-kloof, maar ook de watervallen in de Bubovický kreek behoren tot de mooiste plekken in het gebied. Ze bestaan ​​uit ongeveer twee meter hoge kalkstenen trappen bedekt met mos en algen. De watervallen zijn gemakkelijk bereikbaar te voet als u de toeristentekens in het dorpje Srbsko volgt.
 

De Koněprusy grotten


In Český kras vindt u het langste grottenstelsel in Bohemen.

De meest bekende zijn de grotten van Koněprusy.  Deze grotten zijn het grootste ontdekte grottenstelsel in Bohemen. Ze werden gevormd in de Devoon periode en zijn zo’n 400 miljoen jaar oud. U vindt er drie niveaus met een hoogteverschil van meer dan 70 m. Hun totale lengte is meer dan 2 km, de toegankelijke route is ongeveer 620 m lang.
U kunt de grotten bezoeken en de druipstenen bewonderen. Op iedere  laatste maandag van de maand (behalve in juli) kunt u ook deelnemen aan een zaklamp-rondleiding en de grotten op een andere manier verkennen.
De grotten van Koněprusy liggen op slechts 30 kilometer van Praag en zijn te vinden in de buurt van het dorp Koněprusy (via de snelweg EXIT 18). 
Bij de uitgang van de hoofdgrot begint trouwens een erg leuk educatieve wandelroute met kleurrijke informatieborden en veel informatie over het landschap en flora en fauna van het beschermde gebied.

Ingang-Koněpruské-jeskyně-grot  Koněpruské-jeskyně-grotten  Koněpruské-jeskyně-kano


Wat is er nog meer te zien in Český kras?


Naast de prachtige natuur en het mooie landschap kunt u hier volop genieten van cultureel erfgoed.
Bezoek vooral het imposante Kasteel Karlštejn. Het is ook prachtig om daar te wandelen of fietsen.

Vergeet het bijzondere dorpje Svatý Jan pod skalou niet.
Hier loopt o.a. het oudste wandelpad van  Beroun via Svatý Jan pod Skalou naar het Kasteel Karlštejn, vandaag de dag de oudste bewaard gebleven toeristische wandelroute in Tsjechië. Uiteraard heeft u hier ook een prachtig uitzicht op het stadje.
Volgens de legende vestigde de eerste Tsjechische christelijke kluizenaar Ivan zich aan het einde van de 9e eeuw in een grot onder een rotswand. Bovenop de ingang van de grot is een kerk gebouwd.
Verder vindt u in Svatý Jan pod Skalou nog de Geboortekerk van Johannes de Doper, de oude rotskerk en een benedictijnenklooster.
 

De Boheemse Karst, streek van steengroeves en valleien


De Alkazar steengroeve tussen Beroun en Srbsko is een verlaten kalksteengroeve en is geliefd bij romantische toeristen en watersportliefhebbers. Vroeger werd de plek vooral door wandelaars vaak bezocht, tegenwoordig veelal klimmers (u vindt er een professioneel klimpark) en de locatie wordt vaak gebruikt door filmmakers.

En dan natuurlijk de Tsjechische Grand Canyon - Velká Amerika,  Malá Amerika (iets kleiner) en Mexico in de buurt van Mořina.
De grootste - Velká Amerika - is van kalksteen en is ongeveer 800 m lang, 200 m breed en 100 m diep. Beneden zijn er twee onderling verbonden vijvers met zeer helder water waar u helaas niet mag komen en de route is afgesloten door een hek. U kunt de steengroeve veilig bekijken vanaf de uitkijk direct op de parkeerplaats of vanaf de paden rond Velká-Amerika.
Alle steengroeves zijn verbonden door ondergrondse tunnels, die echter niet toegankelijk zijn voor het grote publiek


Bij het plaatsje Tetín u Beroun vindt u twee schitterende wandelroutes waarbij u vooral zult genieten van het prachtige uitzicht.
En als u dan nog geen genoeg heeft van de omgeving….maak eens een mooie kanotocht en krijg een impressie vanaf het water.

Český-Kras-Velka-Amerika  Svatý-Jan-pod-skalou-rotsen  De Alkazar steengroeve


Musea in de buurt van Český kras


►  Museum van de Boheemse Karst in Beroun
►  Mijn en spoorweg museum - Solvay quarries
►  IJzererts museum