We maken gebruik van cookies.  
background-image

Ertsgebergte

Kijk hier voor al onze vakantiehuizen in West Bohemen
 

Aluinmeer bij Chomutov  Hasištejn, kasteelruïne bij Chomuov   Jirkov, stadkelders

 

Vakantie in het Ertsgebergte in West-Bohemen

 

In Noord-West Bohemen ligt het Ertsgebergte (Krušné hory). Een mooi bergachtig gebied met een aantal mooie plaatsjes aan de voet van de bergketen.

De Bergketen is zo’n 130 km lang en vormt de natuurlijk grens tussen Tsjechië en Duitsland. Het gebied dankt zijn naam aan de rijkdom aan ertsen die er lange tijd gedolven werden. 

Aan de Duitse kant van het Ertsgebergte loopt het gesteente geleidelijk af, aan de Tsjechische kant is dit veel steiler. Het hoogteverschil tussen de bovenste platforms en de uitlopers van het Ertsgebergte bedraagt ​​maximaal 700 meter. 

De vulkanische activiteit in het verleden zorgde voor een rijke aanwezigheid van metaalertsen en geneeskrachtige bronnen, waardoor later de vele spa-centra zijn ontstaan. 
U kunt in deze streek nog diverse zilver- en tinmijnen bezoeken, die zijn opengesteld voor publiek.

Het gebergte is vooral 's zomers erg populair. Je hebt er namelijk fantastische uitgezette fiets- en wandelroutes.
De rivier de Ohře stroomt dwars door het gebied en hierop is veel watersport mogelijk. Het is hier dan ook een paradijs voor de sportvissers en kano liefhebbers.

Er lopen een aantal kanalen dwars door het bergachtige gebied, o.a. de kanalen Dlouhá stoka, Puškařovská stoka  en Blatensky Prikop. 
Prunéřovský potok, een beek die in sommige seizoenen behoorlijk hard kan stromen nodigt u uit om te kajakken, maar ook wandelen in het gebied is prachtig
Verder kunt u in het gebied enkele stuwmeren vinden waar u heerlijk kunt recreëren. Bijvoorbeeld de meren bij Jirkov, de Flájský-kreek en Přísečnice.


Bořeň heuvel in het Ertsgebergte  Jirkov Meer  Flájský kreek

 

Bezoek de steden en kastelen in het ertsgebergte


Eén van de grotere steden in dit gebied is Chomutov waar veel winkeltjes, restaurants en terrassen zijn.
Bezoek eventueel de mooie dierentuin of ga lekker zwemmen in het Kamencové aluinmeer. Hier zijn zandstrandjes, ligweides en kunt u bootjes huren. U kunt er zelfs waterskiën.
Er  is in de stad echter ook een mooi overdekt aquapark. Of ga wandelen bij Bezručovo udoli, een mooie vallei ten noordwesten van de stad.

Als u dan toch in de buurt bent, bezoek dan de ruïnes van Kasteel Hasištejn, uit de 14e-eeuw en prachtig gelegen op een heuvel. Het kasteel was van groot strategisch belang voor de verdediging van het land  omdat het de bergpassen beschermde.

Voor wie van klimmen en klauteren houdt raden wij de Bořeň-heuvel aan.
Deze heuvel (tussen de plaatsjes Most en Bílina) is een bijzondere trekpleister. Voor de één stelt het  “een zittende leeuw” voor en voor de ander “het hoofd van de reus”, kijk maar wat u er zelf in ziet!
Dankzij de enorme en steile rotsachtige vorm van de berg is de plek is populair bij rotsenklimmers en wandelaars. U heeft op de top dan ook een prachtig uitzicht op de omliggende omgeving.
Onder Bořeň  ligt de vallei van de rivier de Bílina.

Ook de berg Raná is een interessante plek voor wandelaars en klimmers.
De basaltberg wordt vanwege de gunstige omstandigheden ook veel gebruikt door deltavliegers en paragliders. Er zijn dan ook diverse vliegscholen actief op deze berg - u kunt zich aansluiten!

Het hoogste punt van Krušné hory ligt bij Klínovec op 1244 meter boven de zeespiegel. Hier wordt dan ook in de winter veelvuldig geskied, in de zomer is het bergachtige gebied erg in trek bij de mountainbikers. Mede dankzij de uitgebreide sportmogelijkheden  in het areaal.

Nog meer in deze streek:

►  Kadan, toeristisch stadje met het nauwste straatje in Tsjechië, slechts 66,1 cm op het smalste stuk
►  Historische stadskelders in Jirkov, gemaakt tussen 1555 – 1595
►  Kasteel Červený Hrádek ook in Jirkov
►  Žatec, met een monumentaal centrum. Het stadje is bekend vanwege de hopteelt (voor pils)
►  Blatenský vrch, uitkijktoren met mooi uitzicht op de berg Blatenský vrch
►  De oude stadspoort Žatecká-brana in Louny
►  Kasteelruïne Házmburk uit de 13e-eeuw. Tegenwoordig een uitkijktoren
►  Jachymov, hier ontdekte Marie Curie radium in 1898. Nu ook een wintersport plaats
►  Boží Dar, educatieve wandelroute, populair wintersport plaatsje
►  Bublava – Stříbrná, wintersport plaatsje met uitkijktoren

blatensky prikop kanaal  Dlouhá stoka kanaal  Prunéřovský potok, kreek in West-Bohemen

 

Bezoek het gebied vanuit uw vakantiehuis in West-Bohemen