We maken gebruik van cookies.  
background-image

Reisinformatie-Tsjechie

Vakantie informatie over Tsjechië


 

Verkeersregels in Tsjechië


Om gebruik te kunnen maken van autosnelwegen en autowegen (met de doorgestreepte tekst 'Bez Poplatku) heeft u, naast een kentekenbewijs, een geldig rijbewijs, een goede autoverzekering (groene kaart) die minimaal geldig is voor de periode van uw verblijf in Tsjechië,  een snelwegvignet nodig. Deze kunt u heel gemakkelijk van te voren kopen en betalen. U kunt deze ook laten ingaan op de dag dat u het zelf wenst.
https://edalnice.cz/en/#/validation

 tot 3.500 kg:...........................310 Kč (10 dagen), 440 Kč (1 maand), 1500 Kč (1 jaar)
 

Rijdt u elektrisch? Bekijk dan de info. Het is niet toegestaan om uw auto op te laden bij het vakantiehuis, tenzij anders afgesproken met de eigenaar.

Rij altijd met uw verlichting aan, dit is een verplichting in Tsjechie!
De verkeersregels in Tsjechië zijn vrijwel gelijk aan die van andere Europese landen. Voor en tijdens de rit is het verboden alcohol te gebruiken (0,00 promille regeling).
Verder is het dragen van de veiligheidsgordel verplicht. Motorrijders en hun bijrijder dienen uiteraard een helm te dragen. Elk verkeersongeval waarbij het tot blikschade aan betrokken motorvoertuigen of tot letsel of overlijden van personen komt, moet aan de politie gemeld worden. In geval van pech kunt u de Tsjechi­sche wegenwacht bellen (UAMK in Praag 1230 of 02-261104333). U dient dan in het bezit te zijn van de Inter­nati­onale Reis- en Kre­dietbrief van de ANWB. Ook kunt u een beroep doen op de hulpverle­ning van uw reisverze­kering.

In de wintermaanden (01.11-31.03)  zijn winterbanden in Tsjechië verplicht, en ook sneeuwkettingen zijn niet te missen op sommige locaties. Bij een blauw bord met daarop een auto en een sneeuwvlok zijn winterbanden ook verplicht ongeacht de winterse omstandigheden of de temperatuur. De winterbanden moeten voorzien zijn van de M+S aanduiding en beschikken over een minimum profieldiepte van 4 mm.


Kinderen jonger dan 12 jaar en personen niet langer dan 150 cm mogen niet naast de bestuurder zitten. De maximumsnelheid voor personenauto's en bussen met een totaalgewicht tot 3.500 kg is 90 km/u op hoofdwegen en 130 km/u op snelwegen. Voor motorfietsen geldt een limiet van 90 km/u en voor andere motorvoertuigen 80 km/u. Binnen de bebouwde kom is overdag en ook 's nachts de maximumsnelheid 50 km/u, tenzij anders aangegeven.

Praag en andere steden kennen speciale parkeerzones, waar het parkeren uitsluitend is toegestaan aan personen die er wonen of werken. Om het ongemak van een wielklem of wegslepen te voorkomen, is het aan te raden buiten deze zones te parkeren. Parkeer uw auto bij voorkeur op bewaakte parkeerplaatsen, sluit hem af en laat geen spullen in de auto achter die van waarde zijn of ongewenste aandacht kunnen trekken.

 

NOODNUMMERS, BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS IN TSJECHIË

 

Alarmcentrale                                     

112

Politie                                                 

158

Ambulance                                         

155

Brandweer                                          

150

Tsjechische wegenwacht (UAMK)

1230 óf +420 (0)2-261104333

BOHEMIA TRAVEL IN NOOD

+31 (06)-51365155 óf  00420-603 551 786


GELD en valuta in Tsjechië


Munteenheid de Tsjechische Kroon, koers op dit moment ongeveer  € 1 = 23 á 24 Kc.

U kunt het beste pinnen (overal mogelijk in Tsjechië). Bij bankautomaten krijgt u de vraag "without conversion" of "with conversion", het best kunt without conversion nemen, dan is de wisselkoers gunstiger. Vraagt u ook niet om een bonnetje uit de automaat, daarvoor moet men vaak ook betalen. Aan te raden is NIET uit ATM automaten te pinnen, deze hebben een ongunstige koers. Mocht u in een winkel of restaurant pinnen, kies dan altijd de koers in Kronen (mocht het in euro's staan dan op het rode knopje drukken en het verandert in Kronen). Tip is om toch wel wat grotere hoeveelheden te pinnen omdat uw eigen bank ook transactiekosten berekend. Eventueel met het restant aan Kronen als u weer naar huis gaat nog even ergens tanken!

U kunt ook geld wisselen in Tsjechië bij de grens, ban­ken, postkantoor, hotels en bij wis­selpunten in de steden. U kunt van te voren in Nederland al wisselen, ook kunt u de Tsje­chische Kronen die u over heeft weer terug wisselen in Euro’s.
Bij grotere winkels, restaurants en tankstations worden ook creditcards en betaalpassen geaccepteerd. Eventueel krijgt u bij benzinepompen nog wel eens een goede wisselkoers (o.a. Ono).
Let op: Vanaf 1 juli 2022 zijn oude bankbiljetten van voor het jaar 2000 niet meer geldig, pas op als u geld ontvangt via straatverkoop.


OFFICIËLE FEESTDAGEN IN TSJECHÏE


1 jan.       nieuwjaarsdag
1 mei       dag van de arbeid
8 mei       bevrijdingsdag (1945)
5 juni       dag van de Slavische geloofsver­kon­di­gers
6 juli        dag van de verbranding van Jan Hus
28 okt.     onafhankelijkheidsdag (1918)
17 nov.    herdenking van de fluwelen revolutie
24 dec.    kerstavond
25 dec.    kerstmis
 

Reisdocumenten & Visum voor tsjechié


De buitenlandse bezoeker van de Tsjechische Republiek moet een geldig paspoort bij zich hebben.  Sinds 1 mei 2004 is Tsjechië lid van de EU en is het ook mogelijk om Tsjechië binnen te gaan met een identiteitskaart.

De staatsburgers van de meeste Europese landen hebben geen visum nodig. Burgers van Albanië, Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne, Turkije, Joegoslavië, Bosnië-Herzegovina, Moldavië en Macedonië hebben wel een visum nodig.
Van de burgers uit landen buiten Europa hebben geen visum nodig burgers van: USA, Mexico, Argentinië, Chili, Costa Rica, Uruguay, Zuïd-Korea, Maleisië, Japan, Nieuw-Zeeland, Singapore, Israël.

De burgers van overige landen buiten Europa hebben wel een visum nodig. Het visum kan verkregen worden op de ambassades van Tsjechië in de desbetreffende landen. De ambassade is gerechtigd nog andere documenten te vragen, bijv. een uitnodiging, een retourticket, een voucher waaruit blijkt dat er accommodatie geregeld is of een bevestiging dat een kuuroord- of een medisch verblijf gereserveerd is. De meest actuele informatie over visa en de voorwaarden van de toegang op Tsjechisch grondgebied zijn te krijgen op iedere Tsjechische Ambassade. Tsjechische ambassade in Den Haag: 070-3130031

Mensen die regel­ma­tig medicij­nen gebruiken, kun­nen hun arts om een "medisch paspoort" vra­gen. Het is raadzaam uw huisarts te vra­gen een ver­taling mee te geven in het Latijn of Engels, zodat u tijdens uw verblijf in geval van nood duidelijk kunt maken wel­ke medi­cij­nen u gebruikt.


Douanevoorschriften voor Tsjechië


Uitvoer en invoer van valuta, andere betalingsmiddelen, waardepapieren en een andere munt dan Tsjechische kronen is niet beperkt. Invoer en uitvoer van Tsjechische en buitenlandse bankbiljetten en munten, betaaldocumenten en waardepapieren met een totaalwaarde boven 200.000 Kč moet gemeld worden.

U mag zonder vergunning uitvoeren een willekeurige hoeveelheid niet-commerciële goederen, met de uitzondering van voorwerpen die horen tot het nationale culturele erfgoed, of antiek en andere kunstartikelen die niet voorzien zijn van een certificaat dat ze geen onderdeel uitmaken van het nationale culturele erfgoed.


Openingstijden in Tsjechië

winkels: de meeste winkels in Tsjechië zijn op weekdagen geopend van 9.00 tot 17.00 en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur, op zondag zijn de meeste winkels gesloten. In het centrum van Praag gelden echter veel ruimere openingstijden.
► Restaurants: openingstijden van restaurants verschillen onderling nogal maar de meeste restaurants zijn minstens tot 23.00 uur geopend, houdt er wel rekening mee dat sommige restaurants op maandag gesloten zijn. In kleinere steden en dorpen sluiten veel restaurants al om 21.00 uur. Vaak is de keuken eerder dicht dan wij gewend zijn in Nederland en België
► Overheidsinstellingen: de overheidsinstellingen in Tsjechië zijn geopend op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur maar enkele instellingen voor toeristen zijn ook in het weekend geopend. De Nederlandse en Belgische ambassade is van maandag tot en met vrijdag geopend van 8.30-13.00 en van 14.00-17.30. De Nederlandse ambassade is gesloten op Nederlandse en Tsjechische nationale feestdagen (zie feestdagen).
► Attracties: het merendeel van de musea zijn het hele jaar geopend van 9.00 tot 18.00 uur met uitzondering van maandag. De meeste kastelen en andere historische monumenten buiten deze steden zijn alleen in de zomer geopend en dan nog vaak op maandag gesloten.
► Banken: de meeste banken in Tsjechië zijn geopend van 9.00 tot 17.00, houdt u er echter rekening mee dat ze vaak tussen 12.00 en 13.00 gesloten zijn voor de lunch.


Huisdieren mee naar Tsjechië


Indien u een huisdier meeneemt op vakantie en u daar vragen over heeft dan kunt u het beste even contact opnemen met de voedsel en warenautoriteit (V.W.A). Zij kunnen u alles vertellen over de inentingen van uw huisdier (tel. 040-2911500).
Inenting tegen Rabiës, een chip en EU paspoort is op dit moment voldoende. Kijkt u op WWW.KNMVD.NL (op reis met dieren) voor meer informatie.