We maken gebruik van cookies.  
background-image

Moravie

Bekijk al onze vakantiehuizen in Moravie
 

Moravische-wijngaard  Podyji, nationaal park in Moravië  Prachtige natuurpaden in Moravië


Moravië is gelegen in het Zuidoosten van Tsjechië, aan de grens van Oostenrijk en Slowakije. Van oudsher is deze streek een strategische plek geweest; de meeste stadjes en dorpen zijn gesitueerd langs de rivieren en de vele wijngaarden geven het landschap een idyllisch karakter.
 

UNESCO sites in Moravië


Van alle monumenten in Tsjechië die zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco liggen er veel in Moravië.
Zo is het het Lednice-Valtice Cultureel landschap werkelijk prachtig om te bezoeken. De schitterende omgeving van de bijzondere kastelen van Lednice en Valtice met het romantische landschap wordt ook wel de tuin van Europa genoemd.
Ook de "moderne"Villa Tugendhat in Brno uit 1930 staat op de de Werelerfgoedlijst van Unesco en is zeer zeker aan te raden te bezoeken als u in de buurt bent.

Maar ook de Witte Karpaten, Telč, Třebíč , Kroměříž, de Bedevaartskerk van St. Johannes Nepomuk in Žďár nad Sázavou en Olomouc staan op de erfgoedlijst en stuk voor stuk aan te raden om te bezoeken.

de Bedevaartskerk van St. Johannes Nepomuk in Žďár nad Sázavou, UNESCO  Památky Kroměříž, UNESCO  Kasteel Lednice, UNESCO

Moravië is bekend van de wijnen: u kunt de diverse wijnroutes volgen. Stap op uw fiets en volg de diverse routes om hier en daar even te stoppen om te proeven. U komt door pittoreske straatjes met wijnkelders, historische gebouwen en gezellige fietsvriendelijke restaurantjes.
 

In Moravië zijn een aantal mooie steden te bezoeken
 

Zo is de prachtige historische stad Brno zeer de moeite waard. Bezoek hier het eerder genoemde Villa Tugendhat en het Ossuarrium in de St. James´ Church in Brno, met een crypte waar veel botten zijn opgeslagen van mensen die zijn overleden ten tijden van de cholera epidemie.
Maak de historische wandeltocht door Brno en beklim hierbij de toren op het oude stadhuis en u hebt een mooi uitzicht op de hele stad en het omliggende landschap. Én 6 tot 8 meter onder de grond liggen de stadskelders die u kunt bezoeken.
Na een interessante dag kunt u op een gezellig terrasje (met een biertje of een ijsje) genieten van de heerlijke sfeer van deze relaxte stad.


Brno, prachtige stad in Moravië  Brno, prachtige stad in Moravië  Brno, prachtige stad in Moravië


Nog meer mooie stadjes in Zuid Moravië


Het Prachtige UNESCO stadje Telč met het mooie stadsplein mag u natuurlijk ook niet overslaan als u in de omgeving bent. Ook de prachtige visvijvers die hier en daar verspreid door het landschap liggen geeft de omgeving een mystieke uitstraling.
Of wat denkt u van het pelgrims stadje Mikulov -met mooi kasteel- in hét wijngebied van Moravië.

De koningsstad Jihlava heeft een interessant middeleeuws ondergronds gangenstelsel en een mooi kasteel, maar ook Havlíčkův Brod is een gezellig plaatsje.

Ook het stadje Třebíč is de moeite waard en heeft een mooie basiliek en een interessante Joodse wijk met twee synagogen.
Pelhřimov heeft een historisch centrum en ook Humpolec is een toeristisch “zilver” stadje. Als u hier bent bezoek dan in een straal van 10 km. Het bedevaartsplaatsje Křemešník, het kasteel Červená Řečice en het klooster in Želiv en de Trnávka dam….een heerlijk watersportgebied waar u ook lekker kunt zwemmen.
 

Telč, prachtig stadje met bijzonder driehoekig plein (UNESCO)  Havlíčkův Brod, mooi stadje met gezellige terrassen  Třebíč, mooi stadje in Moravië

Er zijn veel zwemmeren in Moravië
 

Bij Brno ligt het "Brněnské Přehrady", een waterreservoir waar u heerlijk kunt zwemmen en vissen. U kunt ook prachtig wandelen in de bossen rondom het meer en met de pont naar de overkant van het meer om daar het monumentale kasteel Veveří te bezoeken.

Het prachtige stuwmeer “Vranovská přehrada” nodigt u uit om allerhande watersporten te beoefenen. Als klap op de vuurpijl liggen daar de ruïnes van het 14e-eeuwse kasteel Cornštejn. Eén van de meest romantische plekken in Zuid Moravië gelegen op een mooie plek tussen de rivier de Dyje en de Želetavka kreek. Iets verderop ligt ook het prachtige kasteel van Bítov en het kasteel Vranov nad Dyjí aan de rivier en in een leuk plaatsje.

Ook mooi is het natuurreservaat Stvořidla bij Světlá nad Sázavou. Een diepe vallei met rotsvormige rivierbedding en een paradijs voor watersporters en er leven veel bijzondere watervogels en roofvogels. Ook het Nationaal park Žďárské vrchy met de afwisselende weidengronden en visvijvers is prachtig om te bezoeken. In het zuiden van Moravië ligt ook nog het Nationaal Park Pálava

Of maak een prachtige wandeling bij het Virská stuwmeer met de 78 meter hoge dam. Daar vlakbij liggen de burchtruïnes Zubštejn, Vítochov en Aueršperk.
Een ander mooi wandel- en fietsgebied is bij de stuwdam Dalešice bij Třebíč. Hier kunt u ook heerlijk zwemmen, er zijn strandjes en u kunt hier en daar bootjes huren.
Een deel van de Tsjechisch-Oostenrijkse grens wordt gevormd door een slingerende rivier de Dyje. Deze stroomt dwars door het Nationale Park Podyji, een vrij ruig natuurgebied met een heuvelachtig terrein, rotsen en diepe ravijnen.

Stuwmeer Vranovská přehrada  Dalešice stuwmeer  Zwemmeer in het zuiden van Moravië


Net boven Brno ligt de Moravische Karst een schitterende heuvelachtige, dichtbeboste streek en  een van de meest indrukwekkende plekken van Tsjechië.
Er zijn 5 grotten open voor publiek.
Heeft u ooit al eens gevaren op een ondergrondse rivier?  Hier is uw kans........

De omgeving heeft grillige, kalkstenen rotsen met steile wanden, diepe afgronden, imposante kloven en ondergrondse meren. Beroemd zijn de indrukwekkende druipsteengrotten, gangenstelsels en de soms wel 100 meter hoge rotswanden.
KIjk hier voor informatie over de grotten en de omgeving.
 

Punkevní Jeskyně, Punkva grot  Macocha Kloof in de Moravsky Kras, kabelbaantje  Moravsky Kras, prachtig gebied in Moravië


Meer doen en zien:
► Vodni Raj in Jihlava. Prachtig aquapark
► Aquapark Kuřim, met wellness en waterattracties.
► Brněnské přehrady, heerlijk zwemmeer net boven Brno
► Aquapark in Uherske Hradiste
► Vida Science Centre in Brno, voor op een regenachtige dag. Of het Planetarium
► Het Baťův kanál. Maak een dagcruise over het 53 km. lange Bata kanaal van Otrokovice to Skalice
► Baťa's wolkenkrabber in Zlín, als je van industriële architectuur en techniek houdt. Ook van de Bata schoenen
► Šiklův mlýn, voor de fans van het wilde westen,  westernstadje leuk voor kinderen
► Bij Boskovice ligt nog een westernstadje: Wild West City.
► Wandeling naar de Křemešník heuvel (765 meter) bij Pelhřimov. Met mooie uitzichttoren en kerk op de top
► Telč, met op het stadplein Telčský dům; hier begint de wereld van legendes, elfjes en historische verhalen, erg leuk voor kinderen
► Nationaal park Pálava, met geweldig stuwmeer vlakbij Lednice
► Junglepark in Brno
► Baťova důlní dráha, maak een tochtje over de 3 kilometer Ratíškovice-spoorlijn met een soort fietskarretje
► Maria-Hemelvaartkerk, cisterciënzerklooster in Velehrad....een belangrijk bedevaartsoord
► Het leuke wijnstadje Znojmo, met stadsmuren en een bijzonder ondergronds labyrint
► Memorial of the Iron Curtain in Čížov (op symbolische 50 meter krijgt u een goede indruk van hoe het er aan toeging ten tijden van het ijzeren gordijn)
► Uitkijktoren in Mikulov, een magnifiek uitzicht op Mikulov en de vallei. Langs de route tussen Brno en Wenen
►  Slavische kasteelmuur in Mikulčice, archeologisch monument/museum
►  Budoucnost, natuurpad en mooi park en zwemmeertje bij Havlíčkův Brod
►  Off Limits, voor (extreme) sporten in deze regio
 

Kastelen:

► Lipnice nad Sázavou, een van de grootste tsjechische kastelen.
► Kasteel Pernštejn is een kasteel op een rots boven het dorp Nedvědice 40 km. van Brno
► Kasteel Žirovnice, kasteel met prachtige fresco's uit de 15e eeuw
► Het romantische kasteel Lednice, één van de mooiste die u ooit gezien heeft
► Kasteel in Ledeč nad Sázavou. Gelegen op een op een kalkstenen landtong boven de rivier de Sázava
► Janův hrad, voormalig jachtkasteel...nu imposante ruïne in de Lednice streek
► Kasteelruïne Cornštejn in Bitov, niet te bezoeken maar erg mooi gelegen 
► Bítov kasteel, wel te bezoeken gelegen aan het stuwmeer van Vranov
► Het kasteel van Opočno. Nationaal cultureel monument met een mooi landschapspark
► Kasteel Roštejn, Laatgotisch kasteel, gelegen op een rotsachtige heuvel
► Burcht Kámen, tussen Pelhřimov en Tábor ligt dit gotische kasteel
► Kasteel Boskovice, romantische ruïne van ene kasteel zoals een kasteel hoort te zijn!

Baťova důlní dráha  Baťův kanál, maak een minicruise op het bijzondere kanaal  klein eilandje