We maken gebruik van cookies.  
background-image

Beskydy Gebergte

Al onze vakantiehuizen in het Beskydy Gebergte

Noord Moravië, Beskydy gebergte  Ruige landschap van het Beskydy gebergte in Tsjechië  Lysa Hora, hoogste bergtop in het Beskydy gebergte


De bergkam van het Beskydy gebergte ligt in het noorden van Moravië en Silezië en is bekend vanwege de ongerepte natuur, de volksarchitectuur en de gastvrijheid van de lokale bevolking.
Een bezoek aan deze streek zal u een boost geven zodat u er weer een tijdje tegenaan kunt!.
 

wie wil wandelen is in beskydy op de juiste bestemming
 

De hoogste berg van dit gebied is de Lysá Hora (1323 meter). In de winter wordt hier volop geskied, en in de zomer zie je de top al van een afstand liggen. U kunt op verschillende manieren de top bereiken.

Neem bijvoorbeeld het  vriendelijke en educatieve wandelpad vanuit  Malenovice of Ostravice. Na een tocht van 16,5 kilometer staat u boven op de berg en als belonging ontvangt u dan het geweldige uitzicht.
Onderweg treft u een aantal grotten en monumenten.

Op 1018 meter boven de zeespiegel ligt Pustevny, een populair toeristisch centrum, hier staan een aantal houten folkloristische huizen en een restaurant. In de winter een interessant gebied voor de wintersportliefhebbers en in de zomer is het een aantrekkelijke bestemming voor wandelaars.
De bergkam Pustevny ligt tussen twee pieken te weten de berg Radhošť (1129 meter - met  op de top het standbeeld van de Radegast, god van de zon) en de berg Tanečnice (1084).
Er is zelfs een eigen bier van deze "god", gebrouwen in Nošovice in Noord Moravïe 
U kunt de bergketen met de auto bereiken maar u kunt ook gebruik maken van de kabelbaan vanuit Trojanovice, zelfs fietsen en kinderwagens kunnen mee naar boven.

Nog niet genoeg gewandeld? Loop dan verder door naar de berg Kněhyně. Eén van de mooiere bergketens in Tsjechië en een beschermd natuurpark.
U kunt hier nog zeldzame vogels en dieren aantreffen zoals de wespendief en raaf, de lynx of zelfs een bruine beer kunt u hier tegenkomen. In de buurt van de top liggen interessante grotten.

Pustevny. toeristische bestemming in Beskydy  Radegast, god van de zon  Pustevny, boven op de berg

 

Rondslenteren en een terrasje pikken in een leuk stadje


Een leuk stadje om te bezoeken is Nový Jičín, gelegen in een pittoreske vallei.  U vindt hier een groot aantal historische monumenten die met name rond of in de buurt van het prachtige plein staan. Er staat een mooi kasteel dat u kunt bezoeken waar u ook een hoeden expositie kunt bezoeken. In de zomer zijn er traditionele feesten en het stadje is een ideaal uitgangspunt voor het maken van allerlei uitstapjes.

Zo lopen er kriskras door het hele landschap fietsroutes en wandelpaden, in de winter langlaufroutes maar in de zomer veelal met educatieve bewegwijzering.
 

Nový Jičín, stadsplein  Nový Jičín in Beskydy, stadsplein  Slenteren door de straatjes van Nový Jičín


Leuk is ook het schilderachtige bergstadje Štramberk, breng een bezoekje aan de ruïnes van het kasteel Strallenberg waarvan alleen de toren (Trúba) nog overeind staat. De houten vakwerkhuizen uit de 18e en 19e eeuw zullen u betoveren.
En als u dan toch in dit charmante plaatsje bent bestel dan in een cafeetje een typische Štramberské uši. Deze "oren" worden al bijna 800 jaar gebakken volgens traditioneel recept, is een soort gebakje dat smaakt naar peperkoek met een pittig honingdeeg.
Of drink een zelf gebrouwen Trubač-bier van de plaatselijke brouwerij.
Leuk hier is ook het natuurpad Lašská dat vanaf het station naar de top van de Witte Berg (558 meter hoog) voert en makkelijk in een middag te doen is.

Voor wie een leuk kasteel wilt bezoeken, moet naar de kasteelruïne Hukvaldy, de grootste kasteelruïne van Moravië op 150 meter hoogte boven het gelijknamige dorpje.
Ook de ruïne van het middeleeuwse kasteel Šostýn is een bezoekje meer dan waard.
 

Štramberk, oud bergstadje  Štramberské uši, Štramberské oren  het schilderachtige bergstadje Štramberk

Zwemmen en bootjes huren in het Beskydy gebergte


De Bečva rivier is de grootste zijrivier van de Morava rivier en ook hier kunt u heerlijk kanoën en raften tussen Valašské Meziříčí en Vsetínské Bečva

Mooie meren om te zwemmen vindt u nog bij Těrlická en Žermanické přehrady. Er zijn strandjes en ligweides, u kunt er bootjes huren en waterskiën. Ook kunt u hier duiken en vissen.
Ook bij Nový Hrozenkov en Karolinka ligt een leuk kleiner meer met ligweides en glijbanen.

Meer zwemmen en waterplezier:
► Větřkovická přehrada, vlakbij Příbor (ook voor naturisten)
► Natuurbad tussen de rotsen in Olšovec
► openbaar zwembad in Sazovice
► Vodní nádrž Olešná, zwemmeertje en bootverhuur
► Aquapark Frenštát pod Radhoštěm
 Aquapark in Rožnov pod Radhoštěm
► Velká Laguna in Přerov. Zwemmeertje  met aansluitend een mooi natuurgebied, het  nationale natuurreservaat Žebračka
► Přehrada Šance, zwemmen bij de dam bij Ostravice


Nog meer doen?
► Rožnov pod Radhoštěm, leuk stadje met openlucht museum
► Valašské Meziříčí, leuk stadje met een renaissance kasteel uit de 16e eeuw
► Hodslavice, klein houten gotisch kerkje uit 1551
► Příbor, één van de oudste stadjes in Noord Moravië en geboorteplaats van Sigmund Freud 
► 150 km aan fietsroutes  langs de rivier de Bečva  rondom Valašské Meziříčí
► Kleine privé-dierentuin op de top van Štěpánov in Valašské Meziříčí. Het hele jaar toegankelijk
► Žabka bootverhuur op de rivier de Bečva
Kanotochten over de rivier
► Bila outdoorpark, touwcentrum, trampolines, fietsverhuur, stoeltjeslift, kinderboerderij
► SMRK natuurreservaat
► Touwcentrum Opičárna, erg leuk voor kinderen
► Tarzanië, in Ráztoč u Trojanovice. Eén van de grotere touwcentra

Hukvaldy kasteelruïne in Beskydy  Šostýn, kasteelruïne  

Nový Hrozenkov, zwemmeertje in Noord Moravië  Kanoën en zwemmen, Bečva rivier in Noord Moravië  Kabelbaan bij het sport centrum Bila

Aquapark Frenštát pod Radhoštěm   150 km aan fietsroutes  langs de rivier de Bečva   Olšovec, natuurmeertje om te zwemmen