We maken gebruik van cookies.  
background-image

Fort Stachelberg

Iedereen die geïnteresseerd is in de eerste en tweede wereldoorlog (én ook de koude oorlog) zal Artillerie Fort Stachelberg met grote interesse bezoeken.
Zeker ook leuk voor kinderen.

Fort Stachelberg in het Reuzengebergte  Fort Stachelberg in het Reuzengebergte  Fort Stachelberg in het Reuzengebergte 

 

Artillerie fort Stachelberg


Fort Stachelberg is een onderdeel van de verdedigingslinie aan de landsgrens met het Oostblok en samen met Frankrijk na de 1e wereldoorlog gebouwd. De (destijds) Tsjechoslowaakse bunkers en bunkercomplexen lijken daardoor in bouw en opbouw enorm op de werken van de Maginotlinie

Tegenwoordig is het een museum en zéér de moeite waard om te bezoeken.

Stachelberg is één van de grootste bunkercomplexen van Tsjechië met een grote historische waarde. Het complex zou de republiek moeten beschermen tegen de op handen zijnde aanval van Hitler-Duitsland.

Er zijn twaalf enorme bunkers. En een grote hoeveelheid gangen en kelders, geschikt voor  een bemanning van achthonderd tot duizend man die er echter nooit zijn geweest. Men zou in één minuut  een spervuur op de op de vijand kunnen spuwen door tweehonderd artilleriegranaten en mijnen. Dat was in ieder geval de bedoeling maar het is nooit gebeurd.
 

De geschiedenis van Stachelberg


Na jaren van voorbereiding begon de bouw van Stachelberg in 1937, maar dit werd alweer afgebroken in 1938, als gevolg van het Verdrag van München (1938). Dit verdrag was bedoeld om oorlog met Hitler te voorkomen maar West Europa heeft hiermee mogelijk gemaakt dat Sudentenland en Tjechoslowakije in Duitse handen kwam.
Ook Fort Stachelberg werd hiermee geannexeerd en is daardoor nooit afgebouwd. Ook ondergronds was het niet klaar en de geschut blokken zijn niet afgemaakt.
Het fort valt op dat moment onder het Derde Rijk en werd compleet onder water gezet.

Lees meer over deze interessante en pijnlijke periode in de geschiedenis.
https://bohemia.nl/nl/vakantieinformatie/tsjechie-geschiedenis/tsjechie-wereldoorlogen

Na de Tweede Wereldoorlog is Stachelberg gebruikt als dumpplaats voor giftig afval. Hiervoor waren de ingangen dichtgemetseld en vandaar dat de ingang tot dit museum wat bijzonder is. Je komt namelijk via de nooduitgang in de diamantgracht binnen.
Gelukkig zijn ondertussen alle giftige stoffen netjes opgeruimd sinds 1988.

Vanaf de jaren vijftig tot tachtig van de vorige eeuw werd het fort gebruikt de verdediging van het "IJzeren Gordijn".
https://bohemia.nl/nl/vakantieinformatie/tsjechie-geschiedenis/ijzeren-gordijn 
 

wat is er te doen bij Fort Stachelberg?


In de grote bunker is de totale lengte van de ondergrondse gangen en hallen 3,5 km lang en met een gids kunt u hiervan ongeveer een kilometer bezoeken en tot 52 meter diepte afdalen.

Ook kunt u de kleinere bunkers bezoeken.
Steeds worden er weer nieuwe bunkers en gangen vrijgegeven, en dit werk en ook de rondleidingen in Stachelberg worden grotendeels verzorgd door de vrijwilligers van de Stachelberg vereniging.

U kunt ook de uitkijktoren Eliška beklimmen. Vanaf deze 24,5 meter hoge toren bij Stachelberg heeft u een mooi uitzicht op de omgeving.
De gangen en de toren zijn niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.
 

Waar ligt Fort Stachelberg?


Het complex ligt tussen Prkenný Důl en Babí. Wegnummer 300. Volg de borden.

Stachelberg heeft een eigen parkeerplaats, die op ongeveer een halve kilometer van het hoofdgebouw ligt.  Meteen voorbij de parkeerplaats ziet u de eerste kleinere bunker G3/54/A

U kunt Stachelberg ook bereiken met de bus - halte Babí, fort. 

Er loopt een mooi fiets-wandelpad langs de bunkers, er is een fietsenstalling ter plaatse.


Let op de openingstijden, buiten het hoogseizoen niet alle dagen.

https://www.stachelberg.cz/ 


Stachelberg, ondergrondse gangen Stachelberg, ondergrondse gangen Stachelberg, ondergrondse gangen

Naučná stezka, natuurpad bij Stachelberg


Vanaf Stachelberg kunt u ook nog een mooie wandeling maken door de schilderachtige vallei van de rivier de Ličná.

De wandelroute is gemakkelijk te doen en voor iedereen geschikt. In totaal 11 km, maar te verdelen in twee delen, Stachelberg - Libec (8km) en Stachelberg – naar de bunker met de naam TS 82 (3km).
Het pad voert je door een van de grootste delen van de Tsjechoslowaakse grensversterkingen en tegelijkertijd door prachtige natuur